Ministerul Sanatatii le raspunde medicilor care au anuntat ca, de la 1 august, vor refuza sa efectueze garzi suplimentare, ca toate spitalele vor primi, la inceputul saptamanii viitoare, o circulara care sa clarifice modul de redactare a noilor contracte, astfel incat procesul sa se desfasoare fara probleme si medicii sa fie platiti pentru munca lor.

"Garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale. Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta tema pentru a ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul saptamanii viitoare va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016, asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme", a anuntat, duminica, Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS), informeaza News.ro.

Colintineanu a precizat ca MS a convenit cu reprezentantii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor sa fie incluse in modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare.

"Ministerul Sanatatii lucreaza in regim accelerat la aceste modificari, iar motivul este extrem de simplu: situatia actuala nu este normala. Asadar, odata incluse cererile si recomandarile in forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis, conform legii, spre consultare catre toate sindicatele, iar forma agreata va fi afisata in transparenta decizionala", a mai spus purtatorul de cuvant al MS.

Feratia "Solidaritatea Sanitara", care a initiat o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac garzi, le recomanda acestora sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare daca nu le sunt mentionate in contracte mai multe drepturi, intre care un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizand ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" anunta ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate vineri, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale.

In consecinta, federatia a recomandat medicilor sa nu semneze contractele individuale de munca (CIM) cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte dreptul la un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta, dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte, dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente garzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, precum si dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.
Recomandarea federatiei a fost transmisa prin e-mail, catre 12.000 de medici din spitalele publice.

"In conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor", avertizeaza Federatia "Solidaritatea Sanitara”.

Sindicalistii au trimis Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii scrisori in care au prezentat argumentele lor pentru drepturile cerute. Federatia a cerut, de altfel, ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu si ministrului Muncii, Dragos Pislaru, stabilirea, prin act normativ, a modalitatii de organizare a garzilor medicilor si plata tuturor drepturilor salariale.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a initiat si o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, semnata pana in prezent de aproape 900 de medici, in conditiile in care, potrivit unui studiu realizat de federatie, doctorii lucreaza in medie 33 de ore fara pauza.
Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78 la suta dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la suta dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federatia "Solidaritatea Sanitara” , publicat la inceputul lunii.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea”, in baza unui chestionar la care au raspuns 1.032 de medici, mai arata ca medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7 la suta dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.

Sursa foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri