Vasi Radulescu, medic cardiolog, a scris intr-o postare pe Facebook ca "noile salarii ale medicilor ii imping pe multi spre alte tari, nasc mari probleme cu specialitatile, izoleaza personalul auxiliar, distrug sistemul de garzi".

Vasi Radulescu este si fondatorul leapsadesanatate.ro, un proiect de educatie medicala in care toate materialele sunt scrise de medici si sunt destinate publicului larg. Intr-o postare pe Facebook, Vasi Radulescu afirma ca "modificarea rupe medicii si mai tare, cliveaza statul de privat, pe multi ii impinge mai acut spre alte tari, naste mari probleme cu specialitatile (sigur ca fiecare considera specialitatea lui ca fiind cea mai importanta, dar ATI, chirurgia, infectioasele trebuiau sa aiba sporuri mari), izoleaza personalul auxiliar din spital, reduce veniturile in multe cazuri, distruge sistemul de garzi."

Vezi mai jos postarea integrala:

"Sa ma iertati, dar noile salarii ale medicilor reprezinta o greseala.

1. Rezident de an trei, salariu marit de la 2650 lei la 4700 lei. Marirea e de 1400 de lei, pentru ca a fost anulata acea bursa de 670 de lei. Un astfel de rezident, daca era pe ATI sau pneumo in sectie de TB, avea spor de 75 sau 100%, deci salariul lui era din start aproape cat cel actual. Sporurile au fost macelarite si coborate la 15-30%. Nu va suparati, dar nu veti putea compara niciodata ATI cu o specialitate blanda, sa zicem nefrologia normala. Nu vreau sa se simta cineva lezat, dar la ATI e jale cu operatii, cazuri infernale, garzi in care trag toti de tine de pe toate sectiile.

2. Apoi au distrus sistemul de garzi. Au pus doua obligatorii acum. Daca plata garzilor fusese oarecum remediata, acum nu mai au spor (de parca e munca banala) si veniturile aici scad drastic. Un rezident ATI care facea cinci garzi suplimentare, sa zicem din ele doua in weekend, mai lua 4000 de lei din garzi. Fara sporuri la salariul de baza si la garzi, veniturile ii scad cu 2-3 mii de lei. Bun asa. Pe ATI, adica o specialitate de importanta uriasa.

3. In acelasi spital lucreaza medici, asistente, biologi, chimisti, fiziokinetoterapeuti. Modifici salariile, dar nu faci asta in cazul ultimelor trei exemple, de parca ei sunt maimute, nu personal implicat in buna functionare a lucrurilor intr-un spital.

4. Cresti salariile in sistemul de stat si privatul urla. Privatul ia multi medici specialisti tineri si le da 2-3 mii de lei la inceput. Cand la stat salariul este de 8000 de lei, vei plange de ciudata si nu vei mai merge in privat, ci te vei pregati sa pleci din tara. Nu, nu te vei duce la stat, pentru ca in majoritatea cazurilor nu ai cum sa obtii postul. Te poti duce in provincie, dar din multe motive multi nu aleg sa faca asta (familie, prieteni in capitala, lipsa dotari in spitalul respectiv, lipsa perspective).

In esenta, sigur ca modificarea asta pare buna. Sigur ca e o soparla marca PSD cu pacaleli si ascunzisuri, dar pare un lucru totusi util. In realitate, modificarea rupe medicii si mai tare, cliveaza statul de privat, pe multi ii impinge mai acut spre alte tari, naste mari probleme cu specialitatile (sigur ca fiecare considera specialitatea lui ca fiind cea mai importanta, dar ATI, chirurgia, infectioasele trebuiau sa aiba sporuri mari), izoleaza personalul auxiliar din spital, reduce veniturile in multe cazuri, distruge sistemul de garzi.

Trebuia gandit totul cu atentie inainte, astfel incat sa nu se genereze atatea probleme. Dar cine sa gandeasca?"

Pintea: Scaderile de salarii la unii angajati din sanatate nu sunt "ata de dramatice"

Scaderile salariale in cazul unora dintre angajatii din sistemul sanitar nu sunt "atat de dramatice pe cat s-a vazut", iar pentru acestea s-au gasit solutii, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

"Este vorba de o majorare clara a salariilor din sanatate pentru personalul medical, medici si asistenti medicali. In urma aplicarii legii salarizari incepand cu 1 martie, aproximativ 90% din personal a beneficiat de cresteri substantiale si stau dovada fluturasii de salariu, statisticile oficiale, precum si ceea ce se aude si prin media, cu siguranta. Exista o anumita categorie care nu a beneficiat de cresteri salariale, ale salariului de incadrare pana in 2022. Pentru aceasta categorie au existat intr-adevar niste scaderi, dar nu atat de dramatice pe cat s-a vazut, pentru ca eu chiar am evaluat aproape fiecare spital din Bucuresti al carui personal a fost in strada la protest. Scaderile nu erau atat de dramatice si pentru care am gasit solutii", a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca acordarea sporurilor tine de managementul unei unitati sanitare si, conform legislatiei in vigoare, exista un procent al sporurilor in care trebuie sa se incadreze si ca trebuie sa fie un echilibru intre angajati in ceea ce priveste acordarea sporurilor.

"Pana la urma, daca ne-am permis sa luam sporuri maxime, ne-am permis un procent al cheltuielilor de personal de peste 80% la unele spitale, atunci ma intreb cum am tratat pacientii, am avut bani de medicamente, de materiale sanitare? Si poate acum pot sa-mi explic de ce la unele spitale pacientilor li se cerea sa aduca de acasa si medicamente si seringi", a spus ministrul Pintea.

Pe de alta parte, ea a subliniat ca sunt si multi medici multumiti de cresterile de salarii si ca, desi acestia nu au vorbit public despre sumele pe care le incaseaza, unii i-au transmis mesaje personale de multumire.

Sursa foto: Shutterstock / Blue Planet Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri