Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania, a declarat ca anul acesta vor fi sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, fiind primul an dupa 1990 in care numarul acestora a coborat atat de mult, ceea ce reprezinta o provocare pentru universitati in privinta ocuparii locurilor.

Sorin Cimpeanu a declarat, in deschiderea Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment care se desfasoara la Galati, ca Romania se confrunta cu o scadere demografica, iar anul acesta numarul de absolventi de liceu va fi sub 100.000, conform News.ro.

”Ne confruntam cu acest trend descendent demografic. Avem anul acesta 88.000 absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat, probabil vom mai avea 9.000 - 10.000 in sesiunea de toamna, insa, oricum vom avea sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat. Este primul an dupa 1990 in care coboram sub 100.000 si am avut ani cu peste 200.000 de absolventi. Este o provocare, iar deja universitatile simt acest lucru. Eu provin dintr-o universitate care a reusit sa-si ocupe toate locurile de studii cu licenta si masterat din primele zile de admitere, dar acest lucru nu s-a intamplat la multe universitati din tara. Iar acest lucru va constitui din ce in ce mai mult o problema de cantitate mai ales ca pentru 2020 ne-am propus sa avem un anumit procent al absolventilor de invatamant superior care oricum este mult sub ce si-a propus Uniunea Europeana”, a declarat Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania.

Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ulterior ca aceasta problema demografica nu poate fi rezolvata de universitati sau de ministerul pe care il conduce.

”Scaderea demografica afecteaza invatamantul din Romania. Sunt universitati care nu mai reusesc, in sesiunea din vara, sa-si completeze locurile. Vom vedea ce se va intampla. Este un factor pe care nici ministerul nici universitatile nu il pot controla in momentul de fata. Universitatile au autonomie, stiu sa-si gestioneze bugetele si profilurile, iar unele specializari dispar, altele apar. Este un proces firesc, natural. Nu ministerul este cel care ia decizii aici si suntem convinsi ca anumite specializari aflate acum in oarecare declin pot sa fie cerute peste cativa ani. Nu trebuie sa luam niste decizii foarte drastice in momentul de fata”, a afirmat ministrul Educatiei.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania deruleaza, in perioada 8-16 august 2016, la Galati, cea de-a XI-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, cel mai important eveniment anual studentesc din Romania, care reuneste peste 350 de studenti din 17 centre universitare din tara.

Pe perioada evenimentului, liderii studentilor din intreaga tara vor dezbate cele mai importante probleme si interese ale studentilor, stabilind prioritatile federatiei pentru urmatorul an.

Sursa foto: Frannyanne / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri