Declaratiile fiscale pot fi depuse la ANAF din ianuarie doar online. Fiscul renunta la hartie

ANAF va elimina de la 1 ianuarie 2017 formatul pe hartie pentru declaratiile fiscale, iar contribuabilii vor putea depune documentele doar online, utilizand un certificat digital sau, in cazul persoanelor fizice, folosind contul din Spatiul Privat Virtual (SPV).

"Vom incepe in aceasta toamna o campanie de informare a contribuabililor privind depunerea electronica a declaratiilor. De la 1 ianuarie 2017, ii vom anunta ca nu mai primim declaratii pe hartie, ci doar online. Din septembrie, la termenele de depunere (data de 25 ale lunii - n.r.), vom distribui la ghisee fluturasi in care le vom arata ce optiuni exista”, a explicat Dragos Doros pentru publicatia Profit.ro, preluata de agentia de stiri News.ro.

In acest moment, 85% dintre contribuabili isi depun declaratiile online.

"Exista o retinere a unor contribuabili fata de sistemul online pe care o observam si in cazul unor declaratii care, desi se pot transmite electronic, sunt, in continuare, depuse in format de hartie. Chiar si in Bucuresti, exista oameni care prefera sa vina la ghisee, iar in unele judete aproape 40% opteaza pentru aceasta varianta. In primul rand, scapam toti de cozile de la ghisee si, in al doilea rand, descarcam personalul de munca de prelucrare, pentru ca informatiile furnizate in declaratii trebuie introduse in sistem de functionari ANAF”, precizeaza seful Fiscului.

"Ne asteptam sa apara un disconfort la o anumita categorie care refuza sa accepte schimbarea, dar trebuie sa facem aceasta reforma, pentru ca este mult mai facil pentru toata lumea”, a adaugat oficialul Fiscului.

Citeste si:
Ministrul Finanțelor: Vrem să definitivăm bugetul de stat până la...
Ministrul Finanțelor: Vrem să...

Declaratiile fiscale pot fi depuse online folosind un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat. Costul obtinerii unui astfel de certificat este de cateva zeci de euro si poate fi utilizat pentru mai multe entitati, persoane fizice sau juridice. ANAF mai pune la dispozitia persoanelor fizice aplicatia Spatiul Privat Virtual (SPV) pentru depunerea declaratiilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri