Persoanele care s-au inregistrat in Spatiul Privat Virtual al ANAF trebuie sa-si verifice contul la intervale scurte de timp, intrucat publicarea de catre ANAF de documente in Spatiul Privat Virtual echivaleaza cu notificarea oficiala a contribuabilului, potrivit firmei de consultanta Taxhouse.

Procedura ANAF de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul Spatiului Privat Virtual, a fost elaborata in baza prevederilor Codului de Procedura Fiscala valabil pana la 31 Decembrie 2015, dar temeiul de drept in baza caruia a fost elaborata procedura a fost preluat si in noul Cod de Procedura Fiscala, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2016, astfel ca, prevederile procedurii ar trebui sa fie aplicabile si in prezent.

"Conform procedurii ANAF, actele administrative fiscale, actele de executare (decizii de impunere, notificari, somatii, etc.) precum si alte documente emise la cererea contribuabilului se considera comunicate in termen de 15 zile de la data punerii acestora la dispozitia persoanei fizice in <<Spatiul Privat Virtual>>", a declarat Gheorghe Enache, director in cadrul Taxhouse.

Contribuabilii care si-au facut cont in Spatiul Privat Virtual trebuie sa-l verifice la perioade destul de scurte, mai scurte de doua saptamani, pentru a fi siguri ca nu pierd documente importante transmise de ANAF.

"Este important de precizat ca, in baza procedurii ANAF, insasi publicarea documentelor in Spatiul Privat Virtual echivaleaza cu notificarea contribuabilului, verficarea sau accesarea informatiilor de catre acesta din urma nefiind necesare, din perspectiva ANAF, pentru a valida transmiterea notificarilor. In acest sens, mentionam ca, in cazul in care contribuabilul nu a accesat contul din Spatiul Privat Virtual pentru a verifica notificarile transmise de ANAF, acesta nu poate fi exonerat de indeplinirea obligatiilor ce deriva din respectivele notificari, atat timp cat aceasta modalitatea de comunicare a fost initiata in baza optiunii contribuabilului", a afirmat Georgiana Chirila, senior tax consultant la Taxhouse.

Prin serviciul Spatiul Privat Virtual se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica, in legatura cu situatia fiscala proprie contribuabilului care si-a creat cont. Acest serviciu este optional, nu obligatoriu.

Documentele pe care le poti poti acesa in Spatiul Privat Virtual

In Spatiul Privat Virtual sunt afisate informatii despre obligatii de plata, stabilite de unitatea fiscala sau de alte institutii si transmise la ANAF in vederea incasarii in baza unor documente de tipul:

  • Declaratii fiscale / decizii de impunere pentru veniturile persoanelor fizice (venit din activitati independente, din cedare folosinta bunuri, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri agricole, venituri din strainatate etc.), precum si prin lege fondurilor de asigurari de sanatate, somaj si pensii, decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii;
  • Amenzi transmise spre urmarire la unitatea fiscala;
  • Alte categorii de obligatii pentru care ANAF are competenta de urmarire fiscala.

In prezent, documentele disponibile in Spatiul Privat Virtual sunt:

  • Documente generate automat pentru comunicare prin Spatiul Privat Virtual
    • "Decizia de impunere anuala D250” emisa ca urmare a prelucrarii unei declaratii D200 privind veniturile realizate in 2013, daca ea a fost generata dupa data inregistrarii contribuabilului in Spatiul Privat Virtual
  • Documente generate la cererea persoanei
    • "Situatia contributiilor sociale declarate de angajatori in D112" care cuprinde informatiile despre asigurarile sociale declarate de angajatorii persoanei, luna de luna, incepand cu ianuarie 2011.
    • "Situatia obligatiilor de plata" care cuprinde TOATE OBLIGATIILE de PLATA stabilite de Unitatea Fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, existente in sistemul informatic al ANAF, in ultima zi a lunii anterioare celei in care s-a formulat cererea. Sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) deja emise. De exemplu, daca formulati o cerere de "Situatie a obligatiilor de plata" miercuri 24 septembrie, aceasta va cuprinde informatii despre obligatiile de plata principale inregistrate in sistemul informatic pana la data 31 august, precum si obligatiile de plata accesorii pentru care s-au emis decizii pana la 31 august inclusiv.
    • "Nota de plata a obligatiilor", cuprinde documente dedicate platii directe la Trezoreria Statului. Sunt incluse TOATE OBLIGATIILE de PLATA (obligatiile principale si accesoriile), indiferent de termenul de plata, calculate la nivelul urmatoarei zile de vineri. De exemplu, daca formulati o cerere de "Nota de plata a obligatiilor" duminica 21 septembrie 2014, aceasta va cuprinde obligatiile de plata principale si accesoriile calculate pana vineri 26 septembrie 2014, inclusiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri