Ministerul Sanatatii reziliaza contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent si vrea sa il cumpere urgent de la producator

Ministerul Sanatatii reziliaza acordul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii si vrea sa il cumpere urgent de la producator, care are in depozit 120.000 de doze. Acordul cu Polisano a fost denuntat dupa ce firma a anuntat ca nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a intarziat de mai multe ori distribuirea, in conditiile in care datoriile Polisano catre producator sunt de cateva milioane de euro, au declarat, pentru News.ro, oficiali ai Ministerului Sanatatii.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei si hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui sa il primeasca de la Directiile de Sanatate Publica si sa il administreze, gratuit, in cadrul programului national de imunizare, scrie News.ro.

Firma Polisano a informat Ministerul Sanatatii ca nu isi poate onora obligatiile contractuale de a livra numarul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul in curs.

"Nu este prima data cand societatea este in situatia asta. Mai mult, exista chiar un proces intentat de Ministerul Sanatatii impotriva Polisano. Procesul a fost castigat, iar societatea obligata sa achite daune materiale cauzate de intarzierile la livrarile anterioare”, au precizat duminica, pentru News.ro, oficialii Ministerului Sanatatii.

In prezent, Polisano nu are mijloacele financiare pentru a achizitiona vaccinul de la producator si a-l livra Directiilor de Sanatate Publica. Si producatorul vaccinului a informat Ministerul Sanatatii despre aceasta situatie, aratand ca datoriile Polisano sunt deja de ordinul a cateva milioane de euro, asa incat nu isi poate creste expunerea financiara fata de acest distribuitor

Citeste si:
Ministerul Sănătății a primit mai mulți bani pentru plata...
Ministerul Sănătății a primit...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a decis ca acordul cadru cu Polisano nu mai poate fi continuat, cu intarzierile repetate care afecteaza graficul de vaccinare a copiilor.

"Polisano a fost notificata de catre minister, conform prevederilor contractuale, in vederea rezilierii unilaterale a contractului. Daca acordul ar fi fost reziliat cu acordul ambelor parti, atunci Polisano nu ar fi fost raspunzatoare de eventuale sume cheltuite in plus de la bugetul Ministerului Sanatatii in vederea achizitionarii vaccinurilor in procedura de urgenta. Rezilierea unilaterala a acordului permite Ministerului Sanatatii sa se alature altor creditori ai companiei pentru recuperarea eventualelor prejudicii”, au mai spus oficialii MS.

Contractul va fi reziliat dupa 15 zile de la notificarea firmei Polisano de catre Ministerul Sanatatii, termen care curge de la finele saptamanii trecute.
In paralel, Ministerul Sanatatii pregateste o achizitie in procedura de urgenta a vaccinului hexavalent.

Producatorul are, in prezent, 120.000 de doze de vaccin in depozitul din Romania. Ministerul Sanatatii estimeaza ca intarzierea in achizitia vaccinului nu se va prelungi nejustificat.

Citeste si:
Rusia anunţă producerea primelor doze din vaccinului său împotriva...
Rusia anunţă producerea...

De asemenea, va fi lansata o procedura de achizitii in vederea incheierii unui nou acord cadru, care sa permita stabilitatea livrarilor si predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentantii MS.

Si in luna aprilie a fost o criza a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sanatatii spunand ca disfunctionalitatile in livrarea dozelor pentru imunizarea bebelusilor s-au datorat imposibilitatii producatorului de a-l produce si a-l pune la dispozitie in timp util.

MS preciza atunci ca, potrivit acordul cadru, pana la sfarsitul acestui an, distribuitorul trebuie sa mai puna la dispozitia Ministerului Sanatatii 400.000 de doze de vaccin. In luna ianuarie, au fost aduse in tara 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale in vederea continuarii procesului de imunizare.

Pana la sfarsitul lui aprilie trebuiau sa intre in Romania alte 100.000 de doze de vaccin hexavalent.

Citeste si:
Orban: Ministrul Sanatatii opereaza la privat, sambata si duminica
Ministrul Sanatatii si un...

Sursa foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri