Victor Costache, ministrul Sanatatii, si Horatiu Moldovan, secretar de stat, continua sa lucreze ca medici la doua spitale private si dupa ce au ajuns in functii de demnitate publica. Astfel, ministrul Sanatatii opereaza la spitalul Polisano Sibiu, iar chirurgul Moldovan la Spitalul Sanador, dezvaluie jurnalistii de la Libertatea.

UPDATE 13:45 Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca ministrul Sanatatii, Victor Costache, opereaza sambata si duminica la cererea pacientilor si ca nu se afla in conflict de interese, asa cum a relatat presa centrala, potrivit Agerpres.

Premierul a mentionat ca stia ca ministrul Sanatatii opereaza la un spital privat.

"Domnul ministru al Sanatatii opereaza sambata si duminica, in loc sa se duca in vacante, sa se duca munte sa isi petreaca timpul, opereaza, pentru ca este un doctor renumit, este un medic care este cautat de pacienti, pacientii care sunt operati de el isi exprima in mod expres solicitarea de a fi operati de Victor Costache. Evident ca pentru a putea opera era necesar un contract, contractul in schimb e la o suma minima... Nu putea sa opereze fara sa fie angajat", a spus Orban dupa ce a participat la reuniunea conducerii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.

El a sustinut ca ministrul Sanatatii nu este in conflict de interese.

STIRE INITIALA Victor Costache, ministrul Sanatatii, si Horatiu Moldovan, secretar de stat, continua sa lucreze ca medici la doua spitale private si dupa ce au ajuns in functii de demnitate publica.

"Domnul ministru a consultat ANI, din ceea ce stiu eu, si a existat un raspuns ca nu exista un conflict de interese. Daca ar fi existat un conflict, cel mai probabil ar fi fost declarat pana astazi", a mai spus acesta.

"Vine la Sanador zilnic, incepand cu orele 16, si-a schimbat programul", a declarat Carmen Chiotea, director de marketing la Sanador, despre cum isi desfasoara activitatea secretarul de stat.

Potrivit documentelor prezentate de sursa citata, Costache a semnat contractul cu Polisano pe 7 noiembrie 2019, la trei zile dupa instalarea Guvernului Orban. Conform contractului, acesta lucreaza "10 ore/saptamana, inegal in afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sanatatii", iar pentru asta ministrul ar primi 20.512 lei brut pe luna.

Totusi, ministrul sustine ca ANI i-a permis aceasta colaborare si ca o face gratuit.

"Timpul liber imi apartine si sunt medic, fac o chirurgie complexa, si sunt cazuri complexe - centrul din Sibiu este singurul centru din regiune. Toate interventiile sunt facute la cererea pacientilor, in timpul liber si totul este foarte bine statuat de catre ANI care mi-a permis acest lucru", a spus ministrul Sanatatii, miercuri seara, la B1 TV.

Intrebat daca ar fi dispus sa opereze intr-un spital public, Costache a spus ca planuise sa intre in operatie in urma cu trei saptamani la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti, insa nu a mai participat la operatie, deoarece a intervenit o sedinta de guvern.

"Am ajutat acum trei saptamani echipa de la 'Marie Curie', am trimis colegii mei, era planuit sa intru in operatie, numai ca a intervenit o sedinta de guvern", a adaugat Costache.

O problema evidentiata de jurnalistii de la Libertatea se refera la faptul ca aceasta clinica la care opereaza Costache beneficiaza de schimbarile la legea sanatatii promovate chiar de el, ca ministru al Sanatatii. De aceste schimbari beneficiaza si spitalul la care lucreaza Moldovan si inca un spital privat, Clinica Monza din Bucuresti.

Noile prevederi se refera la Actiunile Prioritare, o forma de finantare pentru "pacientii critici din sectiile ATI adulti/copii si terapie intensiva nou-nascuti, finantand costurile specifice pentru tratamentul acestor pacienti care nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casele de asigurari".

Miercuri, ministrul a precizat "este garantat" ca nu vor fi inchise spitale publice dupa modificarea Legii sanatatii.

Costache a precizat ca nu are sens acuzatia ca se vor inchide spitale publice prin ducerea unor pacienti critici in spitale private, deoarece atunci cand un pacient sufera un infarct nu alege unitatea sanitara, ci merge la cea mai apropiata unitate.

"Evident nu are sens, atunci cand faceti un infarct nu alegeti unde sa mergeti, veti fi dus catre unitatea sanitara care este de garda in ziua respectiva. Sa luam Bucurestiul, in fiecare zi este de garda alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate si, consultandu-ne cu profesionistii din sistem, aducerea inca a unuia, doua sau trei centre pentru circuitul de infarct nu poate fi decat benefica.

Problema si mai mare este la nivel national, unde sunt judete intregi fara centre de infarct. Modificarea legislativa nu poate decat sa deschida dezvoltarea de noi centre", a explicat Victor Costache, citat de Agerpres.

Costache vrea sa dea Libertatea in judecata

Dupa dezvaluirile de joi din Libertatea, ministrul a anuntat ca o sa ii dea in judecata pe jurnalistii de la publicatie, potrivit Ziare.com.

"Este o campanie dusa de comunistoizii care vor sa blocheze reforma Sanatatii. Cand am reformat rezidentiatul a fost o campanie in alt ziar, i-am dat atunci in judecata, la fel o sa-i dam si pe astia in judecata. Trebuie sa intru intr-o sedinta, la revedere", a declarat ministrul.

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de OUG care prevede modificarea Legii privind reforma in sanatate, in sensul in care programele nationale de sanatate - finantate de stat - vor putea fi derulate "unitar" de catre furnizori publici si privati.

Potrivit "Notei de fundamentare" a documentului, in prezent, "programele nationale de sanatate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific in cazul bolilor cu impact major asupra sanatatii publice, altele decat TBC si HIV/SIDA si transplant de organe, tesuturi si celule".

"In cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, implementarea programelor nationale de sanatate se realizeaza prin unitati de specialitate, respectiv institutii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum si furnizori privati de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedeaza capacitatii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate in baza criteriilor aprobate in normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate", se arata in documnt.

OUG propune ca "serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale".

"Astfel, se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate", se mai arata in Nota de fundamentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri