29 August 2016

Afaceri cu bani UE: cat te costa consultantul pentru fonduri europene si ce trebuie sa faca



Costul unui consultant in proiecte cu fonduri europene este unul dintre motivele pentru care romanii au retineri in a apela la serviciile unui specialist in proiecte pe bani UE. Cei care au idei de afaceri ar trebui sa stie ca banii pentru consultanta sunt prevazuti de UE in fondurile pentru proiect, iar un consultant corect nu percepe costuri suplimentare, plata acestuia fiind conditionata de succesul proiectului pe care il dezvolta impreuna cu clientul.

In cele mai multe cazuri, persoanele care vor sa obtina fonduri europene au nevoie de un consultant, intrucat legislatia in acest domeniu este deosebit de stufoasa, iar greselile atrag esecul proiectului.

"Este o mare discrepanta intre gandirea finantatorului, in cazul de fata Comisia Europeana, banii astia nu vin din cer, (…) si gandirea potentialului beneficiar care a auzit ca sunt bani gratis si vrea si el. Asa ne intelegem noi rolul, sa aducem aceste doua mentalitati la un numitor comun. Sa-l facem pe beneficiar sa inteleaga conditiile impuse si pe finantator sa inteleaga conditiile din teritoriu", afirma Petru Luhan, consultant fonduri europene si managing partner la firma Humboldt Spirit.

Care este costul unui consultant pentru fonduri europene

Banii pentru plata consultantului pot varia pana la aproxiamtiv 12% din valoarea proiectului si sunt prinsi de UE in finantarea acordata proiectului.

"Pana la 10%, chiar 12%, pot fi alocati din bugetul fondului pe care noi il elaboram, pentru astfel de servicii. Sunt bani eligibili (pentru serviciile de consultanta, n.r.) in cadrul proiectului. (…) Uniunea Europeana plateste consultantul", a declarat consultantul.

Humboldt Spirit face consultanta pe studiul de fezabilitate, proiect tehnic si cerere de finantare, insa sprijina clientul si pe partea de implementare, pe partea juridica, respectiv pentru a gasi cofinantarea, afirma fostul europarlamentar.

"Unii clienti nu au bani. Atunci noi intervenim incercand sa sprijinim clientul si in elaborarea documentatiei pentru ca o banca sau alta sa-i acorde banii de cofinantare", a explicat Petru Luhan.

Potentialul beneficiar nu are nevoie decat sa detina o firma, sa indeplineasca conditiile de cofinantare si sa aiba ideea de proiect, potrivit acestuia.

Astea sunt cele mai importante lucruri, restul le facem

"Eu de exemplu incasez banii la succes. Daca eu scriu un proiect de proasta calitate si nu trece, eu, consultantul Petru Luhan, am muncit degeaba", a declarat acesta.

Humboldt Spirit deruleaza o faza de prefezabilitate in cadrul careia isi selecteaza clientii. Faza de prefezabilitate nu implica vreun cost pentru beneficiar. In plus, firma de consultanta sprijina solicitantul de fonduri europene si in alte aspecte, cum ar fi infiintarea firmei daca acesta nu detine deja una.

"Daca un proiect nu se dovedeste a fi eligibil pentru a obtine finantare, tinand cont ca noi primim bani doar la succes, atunci nu ne apucam de el", a spus consultantul.



Citeste si