Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reorganizarea institutiei si crearea a 35 de noi posturi, principalele modificari fiind infiintarea unei directii anticoruptie si a unei structuri speciale pentru guvernanta corporativa a companiilor din subordine.

De asemenea, Ministerul Transporturilor ar primi atributii suplimentare de reglementare. Proiectul propune infiintarea a doua noi directii si transformarea serviciului medical in directia medicala. Astfel, proiectul de act normativ prevede "infiintarea Directiei Guvernanta Corporativa, avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata prin Legea nr. 111/2016, precum si numarul mare de intreprinderi publice care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pentru care sunt necesare 17 posturi", scrie News.ro.

Acelasi proiect prevede infiintarea unei structuri distincte anticoruptie la nivelul ministerului. "Infiintarea Directiei Generale Anticoruptie in Transporturi, Administrativ si Juridic, in cadrul careia va functiona un serviciu de prevenire si combatere a coruptiei care va avea scopul de interventie in prevenirea si combaterea coruptiei, cresterea gradului de cunoastere si intelegere a standardelor de integritate de catre angajati si de catre beneficiarii serviciilor publice din domeniul transporturilor, consolidarea performantei in combaterea coruptiei prin mijloace administrative, cu accent pe stabilitatea legislativa si institutionala a ministerului; pentru infiintarea serviciului sunt necesare 8 posturi", precizeaza nota de fundamentare a proiectului de Hotarare.

Proiectul propune si schimbari in cadrul Directiei Generale Management si Strategie, prin infiintarea unui birou privind protectia mediului in transporturi, cu sase posturi, si infiintarea Biroului Regiunea Dunarii, cu alte patru posturi. De asemenea, Directia Infrastructura Rutiera si Reglementari Tehnice va deveni Directia Investitii, Reglementari Tehnice si Autorizatii de Construire. In urma reorganizarii, numarul maxim de angajati ai Ministerului Transporturilor va fi stabilit la 498, "exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului".

"Incadrarea in numarul maxim de posturi si in noua structura organizatorica se face in termenele si cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal, prin ordin al ministrului transporturilor, dupa cel putin 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari", arata proiectul. In ultima versiune a Hotararii de Guvern 21/2015, prin care este stabilita organizarea Ministerului Transporturilor in prezent, numarul maxim de posturi este stabilit la 463, "exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, din care 83 de posturi pentru organismul intermediar pentru transport".

Proiectul de act normativ vizeaza si extinderea atributiilor Ministerului Transporturilor, in sensul acordarii de competente in domeniul controlului si aplicarii sanctiunilor pentru nerespectarea disciplinei in constructii. "Prin actul normativ propus se are in vedere introducerea de noi atributii in sarcina Ministerului Transporturilor, ca masuri pentru accelerarea procesului de autorizare a lucrarilor de constructii pentru proiectele de infrastructura de transport de interes national strategic", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit initiatorilor actului normativ, in prezent doar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are atributii de reglementare in acest sens, in timp ce "Ministerul Transporturilor, in calitate autoritate de stat in domeniul transporturilor si al infrastructurii de transport, nu detine in mod distinct si clar parghiile necesare pentru reglementarea domeniului sau de activitate". Daca proiectul va fi aprobat de guvern, normativele de proiectare si executie vor fir aprobate prin ordin comun al ministrului transporturilor si ministrului dezvoltarii regionale.

"Potrivit noilor atributii, Ministerul Transporturilor va participa la activitatile de control si urmarire in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in materie referitoare la executia constructiilor aferente infrastructurii de transport de interes national", precizeaza documentul mentionat. Noua organigrama care va rezulta in urma reorganizarii va cuprinde 13 directii, coordonate de cei cinci secretari de stat, si 10 structuri subordonate direct ministrului.

Sursa foto: Andrey_Popov/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri