Ordonanta de Urgenta care ar permite Primariei Municipiului Bucuresti sa plateasca subventiile la incalzire in avans va intra, cel mai probabil, pe 5 octombrie in Guvern, au declarat reprezentantii Electrocentrale Bucuresti (Elcen).

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) ar urma astfel sa plateasca in zilele urmatoare 193 milioane lei catre Elcen, care la randul sau va livra banii catre Romgaz, astfel incat producatorul de gaze sa nu intrerupa furnizarea catre Elcen.

„Estimam ca aceasta ordonanta de urgenta va intra maine (miercuri, 5 octombrie, n.r.) in Guvern. Exista posibilitatea legala de a plati gazele in avans catre Romgaz. Valoarea subventiilor primite de RADET de la Primaria Capitalei, aferente trimestrului 4 al acestui an, este de 193 milioane lei”, a declarat un reprezentant al Elcen, citat de News.ro.

Banii vor fi alocati RADET, care va plati banii mai departe catre Electrocentrale Bucuresti, iar banii vor ajunge in cele din urma la Romgaz, care va livra gazele necesare pentru producerea energiei termice.

„Dupa aprobarea in Guvern a acestei ordonante si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, banii vor intra in conturile Romgaz, cel mai probabil zilele acestea”, a mai spus sursa mentionata.

Citeste si:
ELCEN se pregateste sa dea in judecata Primaria Capitalei
ELCEN se pregateste sa dea in...

Suma reprezinta contravaloarea gazelor furnizate Elcen de catre Romgaz pana la sfarsitul acestui an, urmand ca din ianuarie 2017 sa se caute alte solutii.

Suma este estimata pe baza unor prognoze medii, insa valorile finale ar putea fi mai mari sau mai mici, in functie de cum vor evolua temperaturile in lunile decembrie si ianuarie.

Mecanismul a fost decis dupa ce lantul istoric de datorii din sistemul centralizat de termoficare al Capitalei a dus la un blocaj in relatia RADET-Elcen-funizori de gaze (Romgaz si Engie), acestia din urma amenintand cu oprirea livrarilor.

Ca solutie, Primaria Capitalei a decis in septembrie sa bage in insolventa regia RADET, masura fiind urmata de solicitarea Elcen de intrare in insolventa depusa la Tribunalul Bucuresti, primul termen de judecata fiind joi, 6 octombrie.

Citeste si:
Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN pana la 31 decembrie
Romgaz a prelungit contractul...

Datoria actuala a Elcen catre Romgaz este in jur de 300 milioane de lei. Elcen si Romgaz au acelasi actionar majoritar - Ministerul Energiei.

In prezent, datoriile totale ale Elcen au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Compania Elcen este controlata de Ministerul Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

Citeste si:
Problema caldurii in Bucuresti, rezolvata pentru doua saptamani
Primarul interimar al...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Elcen a prelungit contractul cu Romgaz pana pe 29 februarie