Guvernul a adoptat, o Hotarare pentru aprobarea Metodologiei de calcul al preturilor maximale ale medicamentelor, astfel ca medicamentele inovative se vor ieftini in 3 etape incepand din aprilie 2017, a anuntat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

”Aceasta Hotarare aduce o ieftinire in trepte a medicamentelor, astfel incat pacientii sa aiba acces la tratamente si pentru a evita o noua criza a medicamentelor. De la 1 aprilie 2017 se va aplica ieftinirea de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat – asa numitele off patent – de 10% in al doilea an si 15% in al treilea an. Aceasta ieftinire se va aplica medicamentelor off patent, pentru restul medicamentelor prescrise cu reteta procedura de calculare a pretului ramane neschimbata, bazandu-se pe cel mai mic pret european dintr-un cos de 12 tari, asa a fost si pana acum”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, conform News.ro.

O a doua prevedere a Hotararii de guvern se refera la introducerea unei metode diferite de calcul al preturilor pentru medicamentele esentiale – care este stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii - care sunt compensate 100% in Romania.

”Din lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii de medicamente esentiale am pastrat acele medicamente care sunt in Romania compensate 100%. Prin aceasta noua metodologie, Ministerul Sanatatii incearca sa previna disparitia de pe piata a acestor medicamente esentiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% dintre acestea avand pretul de sub 50 de lei si sunt medicamente destinate unor boli frecvente, cum ar fi cele de inima sau cancer. E vorba de medicamente compensate 100%, pacientii nu vor trebui sa plateasca nimic in plus”, a aratat Voiculescu.

Totodata, ministrul Sanatatii a afirmat ca ministerul de resort a decis sa includa pe lista medicamentelor esentiale si vaccinurile si produsele de plasma si sange.

”Ambele categorii de produse sunt considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii produse finite pentru care procesul de fabricatie este extrem de dificil. Existau deja sincope in aprovizionarea cu aceste produse si, de aceea, Ministerul Sanatatii a considerat ca este esential ca pacientii sa aiba acces la aceste produse avand in vedere ca se adreseaza fie unei populatii foarte mari, asa cum este in cazul vaccinurilor, fie unor pacienti critici din spitale”, a explicat Vlad Voiculescu.

El a precizat ca dosarele privind noile preturi se vor depune in decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotarari, procesul de corectie a preturilor finalizandu-se la 1 martie 2017, urmand ca preturile medicamentelor sa intre in vigoare l

Sursa foto: perfectlab

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri