In ultimii ani, sistemul medical de urgenta a fost tinta unor atacuri permenente, care aveau ca punct de plecare momente punctuale, legate de gestionarea unor accidente sau tragedii, si continuau cu adevarate odisei mediatice in care se vorbeste despre incompetenta si lipsa de reactie. Insa, chiar si asa, pompierii sau ambulanta sunt in continuare foarte sus in topul institutiilor in care romanii au cea mai mare incredere. Cat de indreptatite sunt aceste atacuri? Sunt doar subiecte de audienta sau se doreste destructurarea sistemului? Am vorbit despre aceste lucruri intr-un interviu deschis cu Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne si cel care coordoneaza serviciile de urgenta din Romania de peste 20 de ani.

Discutia cu Arafat a inceput cu problemele si solutiile pentru reforma sistemului sanitar, despre care veti putea citi pe Wall-Street PRO, si a ajuns natural la serviciile de urgenta, pe care secretarul de stat le coordoneaza si dezvolta de peste 20 de ani.

Imediat dupa revolutie, in timpul rezidentiatului in ATI (anestezie-terapie intensiva), medicul a fondat si coordonat serviciul mobil de urgenta si reanimare (SMUR), bazat pe voluntariatul personalului din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures si al grupului de Pompieri Mures. Devenit ulterior SMURD, dupa adaugarea diviziei de descarcerare, serviciul s-a extins in toata tara si este astazi un serviciu public integrat fara personalitate juridica, coordonat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. In tot acest timp, Arafat a ocupat diverse functii in Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, a fost consultant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a coordonat diverse programe si misiuni si a fost chiar ministru al Sanatatii timp de 2 luni, in 2012. A revenit, insa, la pozitia de secretar de stat si a continuat sa coordonoeze ceea ce facea inca din primii ani ai carierei sale – medicina de urgenta.

Raed Arafat spune hotarat ca scopul tuturor atacurilor din ultimii ani impotriva sistemului medical de urgenta este unul clar: distrugerea increderii populatiei. El spune ca atacurile au inceput in urma cu cativa ani, odata cu prabusirea avionului din Apuseni, au culminat cu dezastrul de la Colectiv si continua permanent, cu fiecare ocazie.

“Atacurile au inceput odata cu avionul prabusit in Apuseni. Acolo, sistemul de urgenta nu a gresit. Interventia a fost adevcata, timpul de gasire s-a incadrat in normal, putea sa dureze chiar mai mult, tinand cont de conditiile meteorologice. In plus, faptul ca avionul a fost gasit de localnici este normal, ei sunt prima linie in situatii de acest gen. Am fost atacati pe nedrept, inclusiv pe subiectul avionului SMURD despre care s-a spus ca statea in garaj, dar unde am reusit sa demonstram ca era in revizie. Apuseni a fost un teren de joc politic, de reglat aspecte intre sectorul privat si cel public”, a declarat Raed Arafat, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Un alt moment vulnerabil al sistemului a fost in 2014, cand un elicopter SMURD s-a prabusit in lacul Siutghiol din judetul Constanta, toti cei patru membri ai echipajului fiind gasiti morti. “Si in acest caz am avut parte de atacuri disproportionate. Pana la urma, noi am pierdut colegi foarte valorosi acolo, dar am auzit tot felul de teorii. Pe anumite paliere, cineva a gestionat aceste atacuri impotriva sistemului de urgenta”, mai spune secretarul de stat.

Punctul culminant al seriei de atacuri a fost in cazul tragicului accident de la Colectiv, unde s-a comentat si s-a invocat lipsa coordonarii in interventie, lipsa echipajelor si multe alte aspecte. “Colectiv este cu totul alta situatie. A fost un dezastru. Asta inseamna ca resursele de baza sunt depasite”, explica Arafat.

Atacurile pe acest subiect asupra sistemului si asupra unor persoane continua de peste un an si medicul constata ca vin din aceeasi nisa care a lansat primele acuze si care a continuat sa loveasca in sistem cu fiecare ocazie.

“Sectorul de urgenta este atractiv pentru o anumita categorie, se vrea distrugerea modului de lucru. Insa, increderea populatiei este mult mai mare decat in alte sectoare: pompierii au o rata de incredere de 90%, SMURD de 88% - dupa Colectiv. In cazul multor dintre atacuri nu stim cine se afla in spatele lor, vin prin site-uri care incep sa insulte, prin mesaje care se viralizeaza pe tot Facebook-ul. Este clar ca se urmareste daramarea increderii in sectorul situatiilor de urgenta”, remarca Raed Arafat.

Si, in timp ce noi ne distrugem un sistem care functioneaza, alte tari vin ca sa se inspire si sa imprumute modelul si conceptiile – un exemplu in acest sens fiind Israelul, care preia multe dintre lucrurile facute in Romania.

Va rezista sistemul de urgenta acestor atacuri?

Pe langa atacurile punctuale, referitoare la interventiile in anumite situatii, in ultima perioada, pe fondul discutiilor ample despre problemele din sistemul medical, s-au pus pe tapet si alte situatii referitoare la medicina de urgenta.

Una dintre acestea este legata de faptul ca nu exista medici in toate ambulantele. Insa, Arafat spune ca este imposibil si ca Romania este una dintre putinele tari care inca mai are ambulante cu medici, in timp ce tari precum Franta, Anglia, Finlanda sau Statele Unite ale Americii au medici doar in elicoptere.

Noi nu stim sa apreciem ce merge bine. In loc sa avem satisfactia ca dezvoltam un sistem si ca populatia are incredere ca suntem in serviciul ei, toate aceste atacuri ne lasa un gust amar.

Tot o forma de atac este si faptul ca unele persoane sustin ca Inspectoratul Serviciilor de Urgenta nu este pregatit pentru un cutremur mare. “Cand avem de-a face cu un dezastru, este clar ca este peste capacitatile noastre. Asta inseamna dezastru. Am auzit inclusiv mesaje care transmiteau populatiei sa nu aiba incredere in stat in caz de calamitate, ceea ce este o greseala uriasa. Indiferent cat de ineficient ar fi, statul nu va actiona niciodata impotriva intereselor populatiei. Intodeauna premiaza binele public, altfel nu am face atatea planuri si atatea pregatiri”, a explicat Arafat.

Citeste si:

    Insa, cat de mult o sa mai reziste sistemul tuturor acestor atacuri? Care sunt sansele sa vedem o destabilizare a increderii? “Depinde de noi, de cei din sistem, dar si de factorul politic. Pe de o parte, pierdem increderea populatiei, care ia decizii gresite, dar pierdem si pe linia oamenilor, pentru ca cei care lucreaza in sistem sunt dezamagiti iar cei care ar fi vrut sa intre, sa gandesc de doua ori. Destabilizarea sistemului este un drum de o singura directie. Odata daramat, nu il mai reconstruiesti, este imposibil sa revii la o constructie atat de complexa. Oricat de stabil si de performant ar fi, ai nevoie de 2-3 decizii neinspirate ca sa vezi o destructurare”.

    Armata interna a tarii” - asa denumeste Arafat pompierii, SMURD, ambulanta si unitatile de primiri urgenta. “Ei intervin la mii de situatii pe zi, sunt permanent in stare de razboi. Multe vieti se salveaza datorita lor”, mai spune acesta.

    Citeste si:

      Secretul celui care a rezistat peste 20 de ani, indiferent de cine a fost la putere

      Arafat este unul dintre putinii oameni care a rezistat in pozitii importante, indiferent de guvernare, ministru, partid sau culoare politica.

      “Nu sunt lipit de scaun, doar mi-am facut treaba. Daca as fi avut afiliere politica, as fi rezistat mult mai putin, pentru ca trebuia sa urmez anumite directii. Am lucrat cu mai multi, am mizat permanent pe dezvoltarea sistemului, nu am facut nimic pentru mine personal si nu am avut niciun interes. Am fost in serviciul omului de rand. Nu doar eu, ci toti colegii mei, pentru ca nu sunt singur”.

      Arafat mai spune ca a avut sprijinul necesar din zona politica si a fost sustinut sa dezvolte lucrurile. Nu ar face nimic diferit, daca ar putea sa dea timpul inapoi. Si nici nu ar mai accepta sa fie ministru.

      “As face aceleasi lucruri, poate sunt cateva nuante in anumite decizii pe care le-as face diferit, dar nimic major. Tot ce am construit impreuna cu colegii mei a avut un impact major in societate. Nu vreau sa fiu ministru, este o pozitie politica si trebuie sa ia decizii politice. Aici e locul meu, in managementul situatiilor de urgenta”, conchide Raed Arafat.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri