ANAP a dat amenzi de 3,6 milioane lei in acest an. Orasul Tecuci si spitalul Colentina au primit cele mai mari sanctiuni

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a dat amenzi in valoare de 3,6 milioane lei in primele zece luni ale acestui an, numarul controalelor efectuate fiind de 361, iar cele mai mari sactiuni, de 200.000 de lei fiecare, au fost primite de municipiul Tecuci si de spitalul Colentina, potrivit datelor transmise marti de agentie, in cadrul unei conferinte de presa.

Municipiul Tecuci a fost amendat pentru aplicarea eronata a regulilor de divizare a unor contracte de achizitii publice si nu a realizat procentul de utilizare a instrumentelor electronice, de 40% din valoarea totala a achizitiilor directe. Spitalul Colentina a fost amendat pentru opt fapte care au vizat divizarea contractelor incheiate in perioada 2012-2015, in contracte de valoare mai mica, in scopul evitarii realizarii de licitatii, conform News.ro

Potrivit noii legi din domeniul achizitiilor publice, publicata in Monitorul Oficial in luna mai a acestui an, o autoritate contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 132.519 lei. In cazul achizitiei de lucrari, regula se aplica daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 441.730 lei. In scopul evitarii declansarii de licitatii, multe institutii sparg contractele mai mari in unele mai mici, pentru a putea cumpara direct produsele respective de la anumiti furnizori.

Pe locul trei in topul amenzilor se afla statiunea de cercetare agricola Valu lui Traian, din judetul Constanta, sactionata cu 190.000 de lei pentru achizitii de motorina si ingrasaminte, in 2014, fara organizarea unor licitatii. Alte institutii aflate in topul amenzilor aplicate de ANAP sunt centrul de sanatate Sfantul Nectarie din Bucuresti (170.000 lei), municipiul Bucuresti si spitalul de urgenta Satu-Mare (cate 160.000 lei fiecare).

Citeste si:
Ce variante au spitalele care renunta la contractele cu Hexi Pharma
Agentia pentru achizitii...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...
Sursa foto: Shutterstock/ rsooll

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri