Mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile ar putea primi la nastere un trusou cu lucruri necesare nou-nascutului in valoare de 450 de lei, potrivit unei propuneri a ministrilor Muncii si Sanatatii. 120.000 de mame ar putea beneficia de acest ajutor.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, si Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, au semnat, marti, o scrisoare comuna adresata Ministrului Fondurilor Europene, Dragos Dinu, prin care propun introducerea unei masuri noi de sustinere a mamelor apartinand grupurilor vulnerabile, respectiv “Trusoul pentru nou-nascuti”.

Propunerea vizeaza introducerea masurii in Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a carui modificare urmeaza sa fie trimisa Comisiei Europene. Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente si asistenta materiala de baza.

Acordarea trusoului pentru nou-nascuti va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurandu-le un minim necesar cresterii si ingrijirii copilului in primul trimestru de viata, igiena, dar si securitatea acestuia. De asemenea, masura ar putea contribui si la scaderea numarului de copii abandonati in maternitate, precum si a numarului de decese in primul an de viata al copilului, asigurandu-se monitorizarea starii de sanatate de catre medicul de familie si de catre asistentii medicali comunitari.

Trusoul pentru nou-nascuti se acorda pentru fiecare nastere, in maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atributii de asistenta sociala din maternitate. In total, 120.000 de mame in situatii de risc si excluziune sociala ar putea pleca din maternitate, in urmatorii patru ani, cu un kit care sa le permita sa aiba o mai buna grija de bebelusii lor. Cutia trusoului va putea fi folosita ca pat, iar kit-ul va mai contine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alaptat. Valoarea estimata a trusoului este de 450 lei, iar lista finala a continutului va fi decisa de un grup de experti de la Institutul Mama si Copilul.

Citeste si:
Pachetul-trusou pentru nou-nascuti, pregatit sa devina lege
Pachetul-trusou pentru...

Alte informatii de interes

In anul 2015, 1.493 de copii sub varsta de 1 an au decedat. Desi in scadere fata de anii anteriori, rata mortalitatii in Romania este cea mai mare din Europa.

In 2015, numarul de nascuti vii inregistrat a fost de 187.372, iar numarul de copii parasiti in maternitati, pentru care au fost dispuse masuri de protectie speciala, a fost de 332 din 9.722 de copii intrati in sistemul de protectie speciala.

In anul 2015, media anuala a beneficiarilor de alocatie pentru sustinerea familiei, familie monoparentala cu un venit de pana la 200 lei, cu 1 copil a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de pana la 200 de lei pe membru de familie, cu 1 copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 de beneficiari ai acestui drept social.

Introducerea noii masuri este argumentata si prin experienta Finlandei, tara care implementeaza un astfel de program inca din anul 1938, program care, impreuna cu controalele periodice pre si post-natale, a condus la o rata a mortalitatii infantile in Finlanda de doar 1,8 la mie in 2013 si a ramas constanta.

Citeste si:
[FOTO]Secția de Obstretică-Ginecologie a maternității din Oradea a...
Secția de...

Sursa foto: dubova, Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri