Platforma Romania 100, lansata de fostul premier Dacian Ciolos, cere "lamuriri si clarificari" ministrului Sanatatii si ministrului Muncii pentru situatia semnalata de mai multi medici rezidenti care au fost anuntati ca din 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii, nu vor mai primi bursa lunara de 670 de lei.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, sustine insa ca rezidentii nu vor fi afectati, pentru ca exista doua prevederi legale care permit acordarea burselor, iar daca "toata legislatia coroborata" ii dezavantajeaza, atunci se va gasi o solutie, putandu-se merge pana la adoptarea unei Ordonante de Urgenta, scrie News.ro.

Platforma Romania 100 spune ca dupa adoptarea Legii salarizarii in Parlament nu mai exista baza legala pentru bursei lunaraede 670 de lei pentru medicii rezidenti.

Potrivit sursei citate, coalitia majoritara PSD-ALDE a abrogat in Parlament (prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanta de Urgenta nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea ca ”medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal delucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei.

Articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului.

”Daca este o eroare aceasta trebuie corectata de urgenta. PSD s-a laudat in campania electorala cu grija fata de medici si cu faptul ca acestia trebuie sa ramana in tara dar acum tocmai i-a lasat fara un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Daca nu este o eroare ci proasta guvernare, atunci este inca un semn al incompetentei acestei guvernari toxice pentru sistemul de Sanatate si pentru Romania”, declara Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii si membru fondator al Platformei Romania 100.

In sistemul sanitar romanesc lucrau, in 2016, peste 15.000 de medici rezidenti, potrivit datelor Ministerului Sanatatii. De asemenea, sondajele arata ca aproximativ 85% din absolventii de medicina vor sa isi caute de munca in strainatate. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, sustine ca veniturile medicilor nu vor fi afectate intrucat exista doua prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenti.

"Incep prin a spune ca rezidentii nu vor avea de suferit. Adica veniturile lor nu vor fi diminuate. Nu este in intentia Guvernului de a diminua veniturile rezidentilor, ba din contra. Am discutat cu specialistii Ministerului Muncii, dar si cu cei din Ministerul Sanatatii, care mi-au dat asigurari ca exista doua prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenti", a declarat duminica ministrul Bodog.

El mai sustine ca de saptamana trecuta a luat legatura cu specialistii din Ministerul Muncii pentru a analiza daca in cazul rezidentilor ar fi anumite probleme legate de burse.

"Mi s-a explicat ca exista inca doua prevederi legale care permit acordatea acestor burse. Dar, daca se va dovedi ca toata legislatia coroborata nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar si Ordonanta de Urgenta, pentru ca veniturile rezidentilor sa nu fie afectate", a adaugat Bodog.

In perioada vacantei parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonante de urgenta. Executivul poate adopta doar ordonante simple, insa numai in domeniile in care a fost abilitat prin lege speciala de catre Legislativ.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri