"Tot ce se intampla, zilele acestea, legat de manualele scolare sta sub semnul amatorismului, al nepriceperii infatuate, al paguboasei lipse de viziune. Neantul activ. La limita, el poate fi mai demobilizator si distructiv decat orice moment de slabiciune, infirmitate sau stangacie pe care il va fi trait invatamantul romanesc in anii precedenti. Pentru ca arunca in ceata tocmai punctele cardinale ale educatiei. Iar unul dintre ele este viitorul copiilor", scrie Sora pe Facebook, potrivit News.ro.

Aceasta este concluzia sa dupa ce prezinta un manual de astronomie, spunand ca a prins un asemenea manual si ca "nu era doar bine gandit, ci de-a dreptul pasionant pentru orice copil care isi pune macar in treacat intrebari despre margini, despre luna si infinit, despre spatiu si timp, ce inseamna o cometa sau unde duce calea ferata din orasul lui".

Mihai Sora remarca insa ca autorii unor astfel de manuale - Traian Popp ori Eliza Zotu, N. Abramescu („Lectiuni de cosmografie“), Gheorghe Nanes, Maria Theohari, Constantin Parvulescu („Notiuni metodice de astronomie“) – erau toti profesori straluciti, inainte de a deveni autori de manuale pentru cursul secundar.

Citeste si:

El reaminteste ca din 1948, manualul de astronomie a devenit o traducere dupa manualul sovietic.

"Astazi, nu cred sa mai existe nici acela, pentru ca astronomia – adica tocmai stiinta care va rascoli vietile si obiceiurile omenesti in urmatoarele decenii – a fost scoasa din programa scolara. Cum au fost scoase logica si limbile clasice: o lovitura de gratie pentru un sistem educativ cat de cat coerent si preocupat de vigoarea mentala a copiilor", constata fostul ministru al Invatamantului.

Sursa foto: Agerpres / Adrian Cuba