Leul atinge minime istorice de la o saptamana la alta, ROBOR-ul mai are putin si se cvadrupleaza fata de minimul atins in 2016 si “topaiala fiscala” debusoleaza pana la isterie mediul de afaceri. Acestea sunt doar cateva dintre problemele care apasa asupra societatii romanesti si care ii imping pe multi dintre romani sa ia drumul strainatatii, in cautarea unui trai mai bun.

HSBC, cea mai mare banca din Europa in ceea ce priveste capitalizarea, a prezentat anul acesta un top al celor mai prielnice tari in care expatii isi pot reincepe viata.

Topul este realizat pe baza chestionarii mai multor expati din tarile respective, care au raspuns la 27 de intrebari legate de mediul economic si social din tarile in care s-au stabilit.

Asadar, in functie de raspunsurile oferite de acestia, primele 5 tari din Europa aflate in clasamentul final sunt urmatoarele:

Rezolutia privind statul de...
Citeste si: Rezolutia privind statul de drept din Romania, votata pe 13 noiembrie

1. Norvegia - 0,59 pct.
2. Germania - 0,56 pct.
3. Olanda - 0,54 pct.
4. Suedia - 0,53 pct.
5. Austria - 0,52 pct.

Scorul din dreptul fiecarei tari este o medie formata din punctajul oferit de catre expati la trei categorii diferite, respectiv nivelul veniturilor, beneficiile pe care le au membrii familiei si gradul de acomodare din tara respectiva. Asadar, clasamentul in ceea ce priveste beneficiile pe care le au membrii familiei este urmatorul:

1. Olanda - 0,53 pct.
2. Suedia - 0,52 pct.
3. Norvegia - 0,51 pct.
4. Germania - 0,50 pct.
5. Austria - 0,44 pct

Ca si grad al incluziunii si al nivelului de acomodare, topul arata astfel:

1. Norvegia - 0,59 pct.
2. Austria - 0,56 pct.
3. Germania - 0,52 pct.
4. Olanda - 0,52 pct.
5. Suedia - 0,49 pct.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui numar de 27.587 expati aflati in 159 de tari. Dintre acestia, 41% au declarat ca decizia de a se muta in alta tara le-a deschis noi orizonturi, facandu-i sa priveasca viata intr-un mod mai pozitiv. Un procent de 52% au mentionat ca au o calitate a vietii mai ridicata dupa mutare, iar 53% precizeaza ca raportul dintre munca/timp liber este mai echilibrat decat in tara din care au plecat.

Programul Wifi4EU revine. Cum...
Citeste si: Wifi4EU: Internet wireless in orase, pe bani europeni

Sursa foto: By Bogdan Khmelnytskyi . Shutterstock.com