Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a anuntat ca in acest an vor fi scoase la concurs 200 de posturi la Institutul Cantacuzino, schema de personal aprobata pentru aceasta institutie fiind de 1.075 de posturi, potrivit Agerpres.

"Armata nu face miracole, dar, credem noi, in parteneriat cu colegii nostri de la Institutul Cantacuzino, cu o gestiune mult mai judicioasa a ceea ce inseamna resursele Institutului si cu o recuplare a Institutului Cantacuzino la reteaua institutelor specializate din aceasta lume, plus cu rigoare militara vom putea sa avem in foarte scurt timp o institutie readusa la nivelul la care trebuia sa fie in continuare. (...) Avem o schema de personal pe care noi am aprobat-o in jurul numarului de 1.075 de functii, daca nu ma insel, si anul acesta vom porni cu un memorandum pe care o sa il ducem in Guvern cu 200 de functii pe care dorim sa le scoatem la concurs. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialitati si pe nevoile pe care le are institutul in momentul de fata. Nu ma refer doar la personal care sa lucreze in linia de productie a institutului, dar ma refer cu precadere la specialisti", a afirmat Fifor.

El considera ca cea mai mare problema pe care Institutul Cantacuzino o are in prezent si care a dus la un moment dat la incetarea productiei de vaccin este faptul ca foarte multi dintre specialisti au ales sa plece.

"Totodata, ne preocupa foarte mult ca laboratoarele de referinta care in momentul de fata sunt in Institutul Cantacuzino sa redevina laboratoare de top ale Romaniei si pentru asta este nevoie de infuzie de personal, este nevoie de finantare serioasa si este nevoie de investitii in infrastructura. Toate aceste lucruri le vom face incepand cu primavara acestuia an. In egala masura dorim sa continuam componenta de invatamant pe care o are Institutul Cantacuzino. In parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie, cu orice alta institutie de invatamant medical din tara, dorim sa continuam aceasta colaborare, dorim sa continuam sa formam aici viitorii specialisti in domeniu prin activitatea pe care cadrele didactice ale Universitatii de Medicina si Farmacie o desfasoara in cadrul acestui institut", a declarat ministrul Apararii.

El a adaugat ca impreuna cu Ministerul Educatiei si cu Ministerul Sanatatii va stabili modul in care vor fi organizate locurile la rezidentiat incepand cu aceasta toamna, astfel incat sa fie acoperite si nevoile Institutului Cantacuzino.

Vom incepe sa lucram pe productie experimentala. Dorim ca aici, pe linie, sa putem sa formam viitorii specialisti pentru productia pe care o lansam intr-o facilitate noua. V-am spus si la ultima intalnire si o sa spun si astazi: suntem in faza in care identificam un teren din patrimoniul Ministerului Apararii Nationale unde sa facem o hala de productie noua pentru ce inseamna linie de productie de vaccin. Vom relansa productia de vaccin antigripal, vom relansa BCG-ul si, totodata, dorim sa revenim la branduri cunoscute, a mai afirmat Fifor.

In opinia sa, cel mai optimist orizont de timp pentru repunerea pe piata a vaccinului antigripal este de un an si jumatate - doi ani.

"De indata ce avem identificata suprafata de teren, putem porni proiectul unei hale industriale de productie de vaccin. MApN are toate resursele necesare pentru a putea sa faca o astfel de investitie si garantam ca vom face o asemenea investitie", a subliniat ministrul Apararii.

Potrivit acestuia, nimeni nu va parasi Institutul Cantacuzino si se analizeaza inca modul in care sa se faca trecerea de la Ministerul Sanatatii catre Aparare.

"Discutam astazi de dimineata impreuna cu domnul general Oprea si cu domnul general Ciuca, probabil ca angajarile pe care le facem vor fi angajari deja in sistemul militar, astfel incat specialistii care vin catre minister sa poata sa aiba aceasta dubla calitate pe care o are orice medic militar in momentul de fata in Romania", a mai declarat demnitarul.

In cladirile actuale vor ramane laboratoarele nationale de referinta, partea de cercetare si de invatamant.

"De aici vom extrage partea de productie. Nu cred ca este firesc ca in centrul Bucurestiului sa avem o facilitate de productie de vaccin", a aratat Mihai Fifor.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG 66/2017, prin care s-a infiintat Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino.

OUG 66/2017 a fost adoptata pe 21 septembrie 2017 si prevede ca se infiinteaza Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino, institutie de drept public care desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, in subordinea Ministerului Apararii, prin preluarea patrimoniului, personalului si activitatii Institutului National de Cercetare Cantacuzino, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, care se desfiinteaza.

Sursa foto: Agerpres / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri