Beneficii pentru angajati intre 150 si 750 de lei. Care sunt tendintele in 2018?

Cele mai dorite beneficii extrasalariale de catre angajatii romani au fost, in 2017, tichetele de masa. 52% din bugetele cheltuite in platforma BenefitOnline.ro au fost directionate catre acest tip de beneficiu. Topul beneficiilor este completat de cadouri, transport, vacante si pensii private (pilonul III). Industriile care acorda cele mai mari beneficii extrasalariale sunt: IT (380 de lei), call center (370 de lei) si productie (320 de lei).

Adrian Sarbu si Stelian Bogza au lansat, in 2013, BenefitOnline.ro, o platforma online care ofera beneficii extrasalariale pentru angajatii romani. Modelul de business a fost inspirat din Marea Britanie, acolo unde Adrian Sarbu a beneficiat de un astfel de sistem de beneficii.

"90% din companiile din Marea Britanie folosesc sisteme de beneficii online. In Romania, angajatorii au inceput sa majoreze bugetele alocate beneficiilor extrasalariale, astfel ca s-a ajuns ca acestea sa reprezinte undeva la 10-12% din ceea ce castiga un angajat intr-un an", a declarat Adrian Sarbu.

Business-ul celor doi antreprenori a crescut constant, astfel ca, in prezent, peste 60.000 de angajati din Romania folosesc platforma BenefitOnline.ro, care include peste 2.540 de beneficii extrasalariale active, de la aproape 1.400 de furnizori.

Citeste si:
Ce beneficii extrasalariale primesc românii după un an de pandemie
Ce beneficii extrasalariale...

Cele mai dorite beneficii in 2017

Cele mai accesate beneficii, in 2017, au fost din categoria celor deductibile: tichetele de masa - 52% din bugetele cheltuite in platforma BenefitOnline.ro au fost directionate catre acest tip de beneficiu. In topul preferintelor angajatilor romani se mai afla si cadourile (oferite sub forma de carduri cadou la retaileri importanti, tichete sau vouchere de cumparaturi) - aproape 24% din bugetele de beneficii fiind alocate pentru diferite tipuri de cadouri, precum si decontarea serviciilor de transport in comun sau a carburantului – 10,5% din buget.

Topul preferintelor angajatilor este completat de vacante, accesarea lor realizandu-se prin intermediul voucherelor de vacanta. Pensiile facultative, pilonul III, activitatile din zona sport & wellness si sanatate (categorie ce include abonamente la retele private de sanatate, asigurari de sanatate, servicii stomatologice) s-au regasit de asemenea in preferintele angajatilor de anul trecut.

Am observat, in 2017, o apetenta a angajatilor pentru cadouri si gift-carduri, abonamente pentru sport & wellness, cat si pentru diferite tipuri de servicii medicale, categorii care atrag interesul si bugetele utilizatorilor platformei BenefitOnline.ro. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa se accentueze si mai mult anul acesta

Citeste si:
Studiu: Ce decizii au luat companiile cu privire la salariile...
Studiu: Ce decizii au luat...

Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro

Cel mai scump beneficiu accesat anul trecut, in platforma BenefitOnline.ro, a fost un pachet de nastere, la un furnizor privat de servicii medicale, in valoare de 4.950 de lei.

Femeile cumpara cadouri, barbatii vor vacante

In 2017, femeile au optat mai mult pentru cadouri si cursuri profesionale, iar barbatii au investit mai mult in vacante in Romania si pensii private.

Citeste si:
Up România lansează Up Mobil Pay, propria soluție de plată cu...
Up România lansează propria...

Optiunile angajatilor au fost diferite si in functie de generatia din care fac parte. Portofoliul de angajati care au folosit platforma BenefitOnline.ro in 2017 a fost impartit astfel: Baby Boomers (> 48 de ani) - 2,2%, Generatia X (38 - 48 de ani) - 16,5%, Generatia Y (18 - 37 de ani) - 81,3%.

Astfel, concluzia alegerilor de beneficii pe generatii a fost ca toti angajatii, indiferent de varsta, isi doresc cadouri, servicii de sanatate sau transport, in egala masura. Totusi, angajatii din generatia Y (cu varste cuprinse intre 18 – 37 de ani) sunt motivati mai mult de cursuri profesionale si limbi straine si de vacante in Romania. Angajatii din generatia X (cu varste cuprinse intre 38 – 48 de ani) au investit mai mult in pensii private si vacante in Romania.

Buget dublu pentru beneficii in 2017. Cum va arata 2018

Angajatorii au cheltuit peste 46 de milioane de lei pentru beneficiile pe care angajatii le-au ales anul trecut in platforma BenefitOnline.ro.

Bugetul de beneficii cheltuit de companii in 2017 a fost mai mult decat dublu fata de 2016, iar in 2018 volumul ar putea ajunge la 100 de milioane de lei. In primele doua luni ale anului 2018, bugetul de beneficii al companiilor deja alocat angajatilor a fost de aproximativ 23 de milioane de lei.

Sumele acordate lunar de companii pentru beneficiile extrasalariale ale angajatilor variaza intre 150 de lei si 750 de lei. Industriile care acorda cele mai mari beneficii sunt: IT (valoarea medie lunara a beneficiilor/angajat, in 2017, a fost de 380 de lei), call center (370 de lei), productie (320 de lei). Urmeaza in ordine serviciile (275 de lei), serviciile financiare (220 de lei) si retail (170 de lei).

Sursa foto: Shutterstock / garagestock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri