Administratia Fondului Imobiliar (AFI), aflata in subordinea Primariei Capitalei, a cerut organizatiei Open Knowledge, unde 12 voluntari indruma turistii de peste doi ani in Centrul de Informare Turistica, sa evacueze spatiul pe care il ocupa pe strada Lipscani, in Centrul Vechi. Primaria sustine ca Open Knowledge ocupa spatiul “fara forme legale”, dar asociatia argumenteaza ca plateste chirie, lunar, in baza fisei de calcul ceruta de societatea primariei.

Pe 21 februarie, Administratia Fondului Imobiliar (AFI) a notificat asociatia Open Knowledge, care detine Centrul de informare turistica si voluntariat – CIT (Tourism & Volunteer Information Center) sa evacueze spatiul in care isi desfasoara activitatea, de pe strada Lipscani, din Centrul Vechi. Asociatia a primit notificarea pe 23 februarie si ar trebui sa evacueze spatiul pana pe 23 martie.

“In temeiul art. 1037 Codul de Procedura Civila ca in termen de 30 de zile de la primirea sa predati liber de orice sarcini spatiul ce a facut obiectul Fisei de calcul nr.25299/11.07.2016, spatiul situat in Bucuresti, str. Lipscani nr.47, sector 3. In acest sens va inaintam ca data de preluare 16.03.2018, data la care reprezentantii institutiei noastre se vor prezenta la spatiu”, se arata in notificarea trimisa de AFI.

Pe 12 martie, asociatia a trimis o scrisoare Primariei Capitalei in incercarea de a convinge autoritatile sa ii lase pe voluntari sa isi desfasoare activitatea in spatiul din Centrul Vechi, dar nu a primit nici un raspuns pana la publicarea acestui material.

Primaria sustine ca, de la inceput anului, AFI a inventariat si a verificat imobilele pe care le are in administrare si a notificat persoanele sau asociatiile care isi desfasoara activitatea fara forme legale sa intre in legalitate.

“Astfel, in urma verificarilor, s-a constatat ca Asociatia "Open Knowledge" utilizeaza spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, situat pe strada Lipscani, fara forme legale, spatiul in suprafata de 20,28 mp fiind ocupat de asociatie doar in baza unei fise de calcul, acest document neconstituind titlu locativ”, se arata in raspusul transmis de Primaria Capitalei la solicitarea wall-street.ro.

Gabriel Aftenie, vicepresedintele asociatiei Open Knowledge si director executiv al CIT si coordonator voluntari, sustine ca asociatia isi desfasoara activitatea in mod legal, platind chirie, lunar, in baza documentului incheiat cu Administratia Fondului Imobiliar.

“Avem forme legale, avem fisa de calcul pe baza careia platim chirie la ei. (…) Acea fisa de calcul a fost intocmita de catre AFI, nu m-am dus eu sa le spun celor de la AFI sa facem fisa de calcul. (…) Sunt curios cum ceva poate fi “fara forme legale” cand noi platim chirie. Pana acum am platit chiria pe baza fisei de calcul. Nu inteleg cum luna trecuta era perfect legala si luna asta nu mai e legala”, a declarat Gabriel Aftenie.

Conducerea AFI a avut o intalnire cu reprezentantul asociatiei “caruia i-a acordat un termen rezonabil pentru intocmirea documentatiilor necesare intrarii in legalitate, documente cu care apoi sa se prezinte, conform legislatiei in vigoare, la comisia de atribuire a spatiilor”, se mai arata in raspunsul transmis.

Reprezentantul Open Knowledge sustine ca la intalnire, directorul general al AFI, Vladimir Visoianu, nu a spus ca asociatia ocupa spatiul “in mod ilegal”.

“Am fost la o intalnire, luni, cu domnul Visoianu, de la AFI, care a primit memoriul asociatiei, prin care cerem sa stam acolo, sa facem informarea turistica, dar nu am primit vreo notificare ca suntem in ilegalitate sau ce trebuie sa facem pentru a intra in legalitate, nimic de genul asta nu a fost transmis catre noi. Si nu ne-au justificat sau nu ne-au notificat ca suntem in ilegalitate. Pe de alta parte, daca ei emit o factura cu o suma si eu platesc lunar acea factura, fara sa am nici un fel de intarziere, nu inteleg cum sunt ilegal”, a declarat Aftenie.

Intrebat de ce crede ca trebuie sa evacueze spatiul, Aftenie a raspuns: “este acea dizolvare a AFI si presupun ca vor sa faca aceste lucruri inainte de a dizolva AFI cu totul”.

Administratia Fondului Imobiliar se numara printre societatile aflate in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti care se va desfiinta, in urma crearii celor 22 de companii ale Holdingului Municipal, angajatii urmand sa fie preluati de noile societati.

AFI mai sustine “ca Primaria Municipiului Bucuresti incurajeaza si colaboreaza cu asociatiile sau ONG-urile care promoveaza imaginea Capitalei, sprijinind actiunile acestora, insa fara sa faca rabat de la litera legii”.

In sprijinul turistilor, in centrul Bucurestiului ramane punctul de informare turistica din Pasajul de la Universitate, care este o initiativa a administratiei publice locale, dar care este, adesea, inchis si Bucharest City Info, de pe strada Stravopoleus, unde sunt organizate, adesea, tururi pietonale.

Pentru informare, turistii mai au la dispozitie, in zona centrala Piata Unirii-Universitate, agentia Mr. Tripp, Gray Line Romania, de pe Calea Victoriei 68-70.

Despre ghizii voluntari care ajuta turistii din Capitala

Asociatia Open Knowledge sustine ca a investit peste 20.000 de euro, bani proveniti din sponsorizari particulare, in Centrul de Informare Turistica de pe Lipscani, unde 12 voluntari ofera sprijin turistilor, in sase limbi straine (engleaza, spaniola, italiana, germana, ebraica si portugheza), sase zile din saptamana, de la ora 10 la ora 18, in timpul iernii, si pana la 19, vara. Voluntarii asista online vizitatorii telefonic si online. Potrivit asociatiei, 90% din voluntarii sunt Ghizi de Turism Autorizati de Ministerul Turismului.

In vara anului 2015, asociatia Open Knowledge a incheiat cu AFI titlul locativ pentru spatiul respectiv si a inceput salubrizarea si amenajarea lui. Apoi au adus in Centrul de Informare harti, pliante, brosuri si materiale primite de la Serviciul Turism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, CJ Suceava, CJ Ialomita, CJ Constanta si CJ Mehedinti.

Pe parcursul celor 3 ani, asociatia a colaborat cu Serviciul de Turism al PMB, cu care a incheiat mai multe procese verbale pentru distributia hartilor turistice, cu RATB serviciul Bus Turistic pentru care a distribuit harti si plainte cu traseul de vizitare.

Din septembrie 2015 pana in prezent, asociatia sustine ca a ajutat peste 25.000 de turisti, avand un trafic de 1.000 – 1.500 de persoane in lunile de vara si 500 – 1.000 de persoane in lunile de iarna.

Acociatia a cerut Primariei Capitalei “sa prelungeasca titlul locativ pana la clarificarea situatiei juridice a imobilului (avand in vedere ca acesta este revendicat) sau alocarea unui spatiu asemanator care sa corespunda cu normele Ministerului Turismului in materie de CIT”, dar inca nu a primit un raspuns si trebuie sa evacueze spatiul pana pe 23 martie.

Sursa foto: Centrul de Informare Turistic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri