Procurorul general Augustin Lazar a declarat, marti, cu privire la solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a desecretiza protocoalele incheiate intre structurile de Parchet si Serviciul Roman de Informatii, ca Ministerul Public va face mai intai o analiza de legalitate, urmand apoi sa ia o decizie, scrie Ziare.com.

"Este o decizie importanta desecretizarea si ea se va lua de indata ce se va incheia operatiunea de analiza temeinica in aceasta problema. Ca orice alta decizie, Ministerul Public face mai intai o analiza de legalitate, apoi luam masura. Discutam de principiu, facem o analiza pentru a vedea daca exista conditiile legii pentru aceasta", a explicat Lazar, la sediul CSM.

Ce vrea sa stie Tudorel Toader

Reamintim ca luni, Tudorel Toader i-a cerut lui Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Serviciul Roman de Informatii.

Mai exact, ministrul Justitiei i-a solicitat procurorului general sa comunice daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT si SRI, data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale si inceperea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora.

Citeste si:
Stefan cel Mare vs. Suleiman Pasa: cu cine ai vota?
Stefan cel Mare vs. Suleiman...

Viorica Dancila si Liviu Dragnea, de partea lui Toader

Premierul Viorica Dancila a solicitat, vineri, desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

De asemenea, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca sustine "fara rezerve" apelul premierul Viorica Dancila de desecretizare a protocoalelor SRI cu alte institutii, afirmand ca "nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie". El arata ca tot mai multe voci spun ca aceste protocoale au fost facute fara o baza legala.

"Am aflat tot public ca domnul Claudiu Manda va cere sa desecretizeze aceste protocoale. S-a tot vorbit despre faptul ca aceste protocoale au fost facute in baza unor decizii CSAT, ori am vazut toti comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT nu a aprobat niciodata astfel de protocoale, nici n-a cerut (...) sa se faca astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie", a continuat acesta.

Citeste si:
Condamnatul Dragnea, asemuit la Turnu Magurele lui Ion Mihalache
Condamnatul Dragnea, asemuit...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
SS recunoaste ca a cerut DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO