Ce institutii judiciare au incheiat protocoale de cooperare cu SRI. Printre acestea, CSM si ICCJ

In urma solicitarilor transmise institutiilor judiciare a reiesit ca CSM, Inspectia Judiciara (IJ) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au incheiat protocoale de cooperare cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), scrie Ziare.com.

Potrivit vicepresedintelui CSM, Codrut Olaru, in urma solicitarilor transmise institutiilor judiciare, dupa cum s-a decis la ultima sedinta de plen a CSM, Inalta Curte, Inspectia Judiciara si Ministerul Public au transmis ca au incheiat protocoale cu SRI. El a precizat ca si la nivelul CSM a fost incheiat un protocol cu SRI, insa acesta a fost anulat in 2017.

"Am primit corespondenta cu entitati din sistemul judiciar dupa cum urmeaza: Parchetul de pe langa ICCJ, ICCJ, IJ, si la nivelul CSM a fost incheiat un astfel de protocol denuntat in 2017 la initiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entitati din sistemul judiciar, in perioada 2005-2018 nu au incheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la aceasta data, nu sunt atasate protocoalele in forma scrisa. Toata situatia a vizat doar o corespondenta minimala", a declarat Codrut Olaru.

Olaru a precizat ca protocolale nu au fost atasate corespondentei fiindca sunt clasificate, insa le-a cerut membrilor CSM sa le analizeze la nivelul fiecarei institutii.

"Cred ca ar trebui sa ne mentinem punctul de vedere, sa insistam sa primim toate aceste protocoale si sa le discutam", a tinut sa precizeze Olaru.

Citeste si:
SRI: Rusia și China folosesc criza COVID ca să spioneze mai ușor...
SRI: Rusia și China folosesc...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Presedintele CSM vrea desecretizarea protocoalelor

Simona Marcu, presedintele CSM, a adresat plenului propunerea de a transmite institutiilor care au incheiat protocolale cu structurile de informatii solicitari de a analiza in ce masura sunt indeplinite elementele procedurale pentru a incepe desecretizarea protocoalelor.

"Chiar si cei care avem acces la documente clasificate, avem nevoie sa fie declasificate, propun plenului sa transmita solicitari institutiilor care au incheiat aceste protocoale sa analizeze in ce masura sunt indeplinite elementele procedurale pentru a demara desecretizarea acestor protocoale", a spus Marcu.

Potrivit acesteia, procurorul general Augustin Lazar - care nu participa la sedinta - a solicitat amanarea dezbaterilor pe aceasta tema.

Solicitarea premierului

Premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Citeste si:
Ministerul Public va putea avea mai mulți angajați
CSM a avizat favorabil...

Ulterior, in 19 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

Iar marti Ministerul Public a transmis ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru declasificarea protocolului incheiat intre Parchetul General si SRI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri