Toader propune ca toate probele obtinute in baza protocoalelor sa fie nule. Comisia Juridica a amanat dezbaterea OUG 6

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat, marti, dezbaterile pe ordonantele de urgenta adoptate in 2016 de Guvernul Ciolos privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica in procesele penale si la modificarea Codurilor Penale, motivul principal fiind acela ca subiectele respective se afla si in dezbaterea altor institutii, de exemplu, la Curtea Constitutionala.

Comisia Juridica a amanat dezbaterea OUG 6

Noul presedinte al Comisiei Juridice, deputatul PSD Nicusor Halici, a precizat ca a transmis in zilele anterioare "tabele cu propunerile venite de la Ministerul Justitiei si Parchetul General" cu privire la OUG 6/2016, scrie Ziare.com.

"Ramane in continuare sa documentam, sa aprofundam si mai bine textele. Asta este propunerea mea. Si sa venim cu alte amendamente, daca le consideram necesare", a mai spus acesta.

Deputatul USR Stelian Ion a explicat, dupa incheierea sedintei, care a fost punctul de vedere asumat de Ministerul Justitiei.

"Am primit aceste puncte de vedere in data de 3 octombrie pe email, dupa ce s-a schimbat presedintele Comisiei Juridice. Desi pe 18 septembrie dna secretar de stat Mariana Mot ne-a adus in Comisia Juridica aceste propuneri, dl Eugen Nicolicea le-a tinut secret, ascunse, doua saptamani - le-am primit pe 3 octombrie.

Citeste si:
Accor și Bureau Veritas lansează un ghid pentru repornirea...
COVID-19 | Accor și Bureau...

Toader vrea ca probele obtinute din protocoale sa fie nule/ Mai multe procese ar urma sa fie revizuite

Ministerul Justitiei propune ca toate protocoalele incheiate de SRI cu celelalte institutii sa fie nule, fara nicio diferentiere daca e vorba despre un protocol care doar asigura accesul la sistemele tehnice.

Dupa aceea, se propune ca toate probele obtinute in baza acestor protocoale sa fie declarate nule nu de catre instanta cum ar fi normal, ci de legiuitor.

Se propune un nou caz de revizuire astfel incat toate cauzele judecate definitiv in care au fost administrate aceste probe declarate nule sa fie supuse revizuirii. Aceste elemente sunt cele mai importante.

Parchetul General: Peste 6.500 de dosare penale, in pericol de a fi inchise

In acelasi timp, Parchetul General a spus care ar fi consecinta unei respingeri totale a ordonantei 6 si ele sunt dezastruoase, pentru ca sunt mii de cazuri, peste 5.000, care vizeaza nu doar infractiuni de coruptie, ci si de criminalitate organizata, trafic de droguri, trafic de persoane. (...) Nu se spune nimic ce se va intampla cu cele 5.000 de dosare, totul ramane in aer si supus interpretarii de la caz la caz", a declarat Stelian Ion.

Citeste si:
Procurorii au deschis două dosare penale în urma alegerilor din...
Procurorii au deschis două...

Respingerea OUG 6/2016 ar putea conduce la revizuirea anumitor probe in dosare, potrivit ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, in acest caz Camera Deputatilor fiind for decizional.

Despre OUG 6 din 2016, care a stat la baza protocolului incheiat in acelasi an intre Parchetul General si SRI, presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, sambata, ca sustine respingerea acestei OUG.

"Deputatii trebuie sa vina cu amendamente legat de OUG 6. I-am rugat pe domnul Toader si pe cei din Comisia Juridica, care ar fi calea de urmat pentru OUG 6 si sa vina cu propuneri", a declarat Dragnea, sambata, dupa votul la referendum

Citeste si:
Bacalaureat 2021: Calendarul de desfășurare a fost publicat în...
Bacalaureat 2021: Calendarul...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri