Directorul proiectului "Initiativa 2035 - Fara Tutun", Ramona Brad, a declarat miercuri in cadrul unei dezbateri desfasurate la Parlament ca Romania se afla in acest moment pe locul patru printre tarile europene la consumul de tutun la copiii de 13-15 ani, 223.000 de copii fumand la aceasta varsta, potrivit Agerpres.

"Discutia de astazi trebuie sa cuprinda toate acele legislatii care privesc reducerea consumului de tutun si care trebuie sa contribuie sinergic la reducerea acestei prevalente. Sunt doua directii clare pe care le urmarim: pe de o parte, sa avem o interdictie cuprinzatoare, asa cum este de fapt legislatia in vigoare a oricarei forme de publicitate si promovare a produselor din tutun, si a doua directie este sa facem interventii pe toate acele legi care privesc reducerea consumului de tutun si care au lipsuri istorice, care permit producatorilor de tutun in acest moment sa eludeze aceste legi in diverse forme: fie pentru ca sunt noi produse si sunt altfel definite, fie pentru ca gasesc alte subterfugii de a ocoli reglementarile", a afirmat Brad.

La randul sau, medicul pneumolog Florin Mihaltan considera ca cifrele sunt ingrijoratoare, pentru ca tineretul ramane in continuare "in mirajul tigarilor" conventionale si al tutunului fara fum.

"Este un deficit de educatie la acest nivel care trebuie compensat prin actiuni care incep in multe tari de la nivel de gradinita si in scoli. Legea trebuie integrata intr-un complex de alte masuri, care tin de pretul pachetului de tigari, de aceste initiative de protectia copilului mic si a tanarului, dar mai ales de lectii care sa aiba aceasta valenta de a preveni debutul ca fumator. Pretul pachetului de tigari in Romania este departe de topul pachetului de tigari in multe alte tari, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda, tarile nordice. Se stie ca una din manetele care actioneaza foarte bine mai ales la nivel de copii, tineret este cresterea acestui pret. O crestere cu 10% a pretului pachetului de tigari duce la o scadere a prevalentei cu 2 pana la 5% si actioneaza in special la grupa de varsta mica", a sustinut Mihaltan.

In opinia sa, produsele din tutun fara fum au fost promovate pentru a se evita o legislatie antifumat.

"Dispozitivul de tutun incalzit este promovat ca un tutun mai putin nociv. Studiile independente de cele produse de compania de tutun care a lansat acest tutun sunt in derulare. Cert este ca in multe tari acest produs a fost folosit pentru a evita o lege antifumat care este foarte activa si care poate sa stopeze aceste fenomen, incercandu-se sa fie promovat ca un produs care nu scoate fum, deci poate fi utilizat in spatiile sociale si ca un tutun care da o anumita siguranta fumatorului. Exista deja un inceput de astfel de studii independente, care arata ca desi gradul de protectie promovat pentru acest produse de tutun incalzit ar fi cu o protectie de 95%, exista elemente care arata ca in acest tutun incalzit sunt anumite particule nocive. Studiile se vor publica in urmatoarele luni. In momentul de fata este o reclama extrem de agresiva, care in multe tari are ca scop principal sa atraga tinerii si sa faca trecerea de pe tutunul conventional pe aceste tutun incalzit", a explicat medicul.

El a spus ca fata de tigarile electronice, care elibereaza nicotina, dispozitivele care incalzesc tutunul elibereaza si produsi de tutun.

"Este vorba despre un tutun incalzit intr-un dispozitiv special care face acest lucru, spre deosebire de tigarile electronice, care au doar nicotina. Aici avem nicotina si produsii de tutun care se elibereaza. Sunt tari care deja au interzis acest produs ca sa fie promovat. (..) Eu cred ca acest produs, in momentul in care este studiat de cercetatori care nu au nimic de-a face cu industria tutunului, care vor furniza elemente legate de nocivitate, in momentul acela trebuie sa fie interzisa utilizarea acestuia si legea trebuie din nou aclimatizata la nivelul actual in care avem aceste dispozitive pe piata", a adaugat medicul pneumolog.

Sursa foto: Shutterstock / Ployforever

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri