Ministerul Sanatatii spune ca nu au fost distribuite toate dozele de imunoglobulina cumparate de urgenta din Austria deoarece calculul preturilor pentru medicamentele achizitionate prin mecanismul de protectie civila, cum a fost cazul acestora, nu se incadra in prevederile legale in vigoare, astfel ca a fost nevoie de o noua metodologie, care va fi publicata luni in Monitorul Oficial, scrie Digi24.

Explicatiile ministerului condus de Sorina Pintea vin dupa ce presa, inclusiv Digi24, a aratat ca bolnavii cu imunodeficienta primara nu au nici acum dozele care le sunt necesare pentru a supravietui.

Potrivit ministerului, pe data de 31 martie, compania Unifarm a achizitionat o prima transa de 3.850 doze de imunoglobulina de la Crucea Rosie din Austria, pana in prezent fiind distribuite doar o parte, pentru tratamentul cazurilor grave, in baza unor avize de insotire a marfii.

„Deoarece calculul preturilor pentru medicamentele achizitionate astfel nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare, a fost necesara elaborarea unei noi metodologii de pret. Astfel, pentru medicamentele achizitionate de compania Unifarm in temeiul Ordonantei nr. 19/2018, pentru indeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat in Monitorul Oficial astazi, 16 aprilie 2018”, mentioneaza ministerul.

Dupa aceasta procedura, unitatile sanitare au declansat procedurile de achizitie directa, urmand ca in termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii, arata MS, compania Unifarm sa le transmita cantitatile de imunoglobulina solicitate.

„Conform graficului de livrari, alte 3.000 de doze de imunoglobulina achizitionate de la Crucea Rosie din Austria vor fi aduse in tara de catre Compania Unifarm in cursul zilei de marti, 17 aprilie 2018. Mai mult, un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulina vor ajunge in tara in jurul datei de 30 aprilie 2018. De asemenea, unul dintre producatorii de imunoglobulina prezenti pe piata din Romania a confirmat astazi ca va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge in tara in maxim 10 zile”, mai precizeaza MS.

De remarcat ca, in prima faza, ministrul Sorina Pintea spunea ca nu a avut cunostinta de nedistribuirea dozelor.

„Exista un departament in cadrul Ministerului Sanatatii care se ocupa cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunostinta faptul ca nu ar fi fost distribuite, dar am primit si eu informatia azi de dimineata si am trimis pe cineva sa vedem exact care este situatia, pentru ca ar mai trebui sa intre si alte doze, avem un grafic de livrari. Daca exista in depozit doze se vor distribui imediat, pentru ca le-am adus pentru pacienti”, a declarat Pintea, luni dimineata.

Sursa foto: Shutterstock/VILevi 6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri