Directia Nationala Anticoruptie a devenit „o structura eficienta, pro activa si care isi indeplineste rolul institutional de a investiga cauze de coruptie la nivel inalt si mediu”, arata Laura Codruta Kovesi in raportul de activitate publicat pe site-ul DNA, scrie Digi24.

VEZI MAI JOS RAPORTUL INTEGRAL

Potrivit raportului publicat de Kovesi, legea a fost aplicata in mod egal, fara retineri in a atinge „varful piramidei retelelor de coruptie, indiferent de apartenenta politica sau calitatea oficiala a persoanelor cercetate si indiferent de averea detinuta de acestia”. Fostul sef de la DNA mai spune ca institutia a devenit model in lupta anticoruptie pentru mai multe tari din regiune.

„Directia Nationala Anticoruptie a devenit in ultimii 5 ani o structura eficienta, pro activa si care isi indeplineste rolul institutional de a investiga cauze de coruptie la nivel inalt si mediu.

In cei 5 ani de mandat a crescut anual numarul rechizitoriilor, numarul inculpatilor trimisi in judecata, numarul demnitarilor investigati si a crescut valoarea masurilor asiguratorii dispuse.

Citeste si:
Laura Codruta Kovesi sustine interviul pentru reinvestire
Codruta Kovesi sustine...

DNA a trimis in judecata 68 demnitari

In ultimii 5 ani, DNA a trimis in judecata 68 demnitari: 14 ministri si fosti ministri, 39 deputati, 14 senatori si un membru al Parlamentului European.

Dintre acestia au fost condamnati definitiv 37, dupa cum urmeaza: 9 ministri si fosti ministri, 21 deputati, 6 senatori si un membru al Parlamentului European.

In aceeasi perioada de timp valoarea masurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro.

Procentul de achitari s-a mentinut la 10%, fiind sub media europeana. Acest procent dovedeste ca am fost preocupati in mod permanent de respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor si de respectarea garantiilor procesuale, aplicand legea in mod egal.

Citeste si:
Mihai Chirica va candida la primaria Iasi din partea PNL
Mihai Chirica a confirmat...

Castigarea increderii publice s-a realizat prin faptul ca Directia Nationala Anticoruptie a aplicat legea in mod egal, nu a avut si nu are retineri in a atinge varful piramidei retelelor de coruptie, indiferent de apartenenta politica sau calitatea oficiala a persoanelor cercetate si indiferent de averea detinuta de acestia.

Directia Nationala Anticoruptie a devenit un model in lupta anticoruptie pentru mai multe tari din regiune.

In Raportul anticoruptie al Uniunii Europene publicat in 2014, DNA este prezentata drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene”, se arata in raport.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA.

Dupa anuntul privind revocarea, Kovesi a sustinut o declaratie de presa in care a spus ca decretul de revocare semnat luni de catre presedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din functie „lasa un mare semn de intrebare” - daca va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei. „Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati ministrului Justitiei”, a spus Kovesi.

Citeste si:
Hidroelectrica nu a recuperat niciun leu din tunul dat de baietii...
Hidroelectrica nu a recuperat...

De asemenea, ea a spus ca DNA a demonstrat ca legea este egala pentru toti si nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din fata legii, a contribuit la constientizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei si a aratat ca poate fi infranta coruptia. Kovesi a afirmat ca vointa politica acum este pentru blocarea justitiei si ca modul brutal in care se forteaza modificarea legilor penale arata ca vor protectie pentru trecut, pentru prezent si pentru viitor si si-a indemnat colegii procurori sa nu abandoneze lupta. La finalul declaratiei de presa pe care a sustinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis si un mesaj „catre cetateni si societate”: „Coruptia poate fi invinsa. Nu abandonati!”.

Cititi AICI raportul integral.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Recensamantul cercetarilor si condamarilor in mandatul Codrutei Kovesi
Setari Cookie-uri