Cat platim lunar la stat contributia la Sanatate? Mai mult decat un abonament la o clinica privata, constata profesorul de economie Cristian Paun. Si ce primim in schimb? Amanari pe termene nelimitate, umilinte si lipsuri permanente la stat si un pachet de servicii concret definit de la privat. Si acesta din urma este in oarecare masura contestat, insa o concurenta clara intre cele doua sisteme ar regla lucrurile.

“Am primit o oferta de la un sistem privat de sanatate: 229 de lei/luna pentru un adult - Pachetul Premium si 149 de lei/luna pentru un copil - Pachetul Plus. Pentru doi adulti si doi copii ar fi cam 760 de lei/luna (circa 165 de euro/luna). Pachetul de servicii medicale este foarte generos. Dau doar un exemplu din contract: toate consultatiile de specialitate investigatiile medicale complexe, imagistica, analize de laborator, ecografii sunt 100% suportate de contract”, scrie Cristian Paun pe contul sau de Facebook.

In paralel, acesta face un calcul si arata cat inseamna contibutia lunara la sistemul public de sanatate pentru un salariu mediu net pe economie (2.500 de lei). “428 de lei/luna de membru de familie (10% din brutul de 4.280 de lei aferent netului de referinta -n.r.). Nici nu vreau sa va povestesc despre ”oferta” statului in materie de servicii medicale. La radioterapie, de exemplu, locurile in sistemul de stat nu mai sunt pentru un an de acum in fata, cei in varsta sunt pusi automat la coada listei. Nu mai spun de faptul ca la pachetul standard de sanatate al statului trebuie sa scoti o gramada de bani din buzunar”, a subliniat Paun.

90% din votantii de ”dreapta” considera ca statul trebuie sa se ocupe de sanatate

Acesta concluzioneaza ca statul incaseaza 860 de lei/luna (doi adulti contributori -n.r.), din care sunt asigurati in sistemul public adultii si copiii (doi in acest caz), iar sistemul privat asigura cele patru persoane cu 760 de lei/luna.

“Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar arata aceasta oferta a spitalelor private in conditiile unei concurente reale intre cele doua sisteme: sa am libertate totala sa aleg intre o asigurare de sanatate privata si una publica. Si sa nu uit: cand am cerut un detaliu legat de oferta, operatorul mi-a spus ca ma aflu intr-o perioada promotionala si 2 luni nu platesc nimic. Doar privatul este capabil de astfel de surprize placute pentru consumator. Adaug la final cel mai trist lucru din aceasta postare: aproape 90% din votantii de ”dreapta” considera ca guvernul (statul) trebuie sa se ocupe de sanatate”, a adaugat profesorul de economie.

Din comentariile cititorilor reiese ca si sistemul privat are probleme lui (prioritate la programare au clientii care nu sunt abonati si deci platesc consultatia, anumite cazuri nu sunt tratate, iar pacientii sunt trimisi in sistemul de stat etc.).

Insa problemele din sistemul public nu mai trebuie de mult demonstrate, iar o reglementare clara, care ar duce la o concurenta loiala intre sistemul public si cel privat si la posibilitatea ca pacientul sa aleaga intre cele doua, cu singuranta ar regla si aceste aspecte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri