Despre munca fara plata sau voluntariat si oamenii care vor sa isi scoata semenii din saracie si analfabetism si despre cei care se incapataneaza sa ramana intr-o comunitate unde nevoile de baza sunt un lux, povesteste Alina Seghedi, presedinta asociatiei Reality Check. Reprezentantul organizatiei nonguvernamentale mai explica cum se finanteaza un „ONG sorosist” si cat de dificil este accesul la fonduri, de orice fel, europene sau nu.

Cativa oameni cu experienta in diverse sectoare s-au adunat sub umbrela asociatiei Reality Check si lucreaza pentru reducerea saraciei si cresterea eficacitatii in administratia publica.

Daca asociatia s-ar transforma intr-un minister in guvern, acesta s-ar numi Ministerul Lucrului Impreuna sau Ministerul pentru Oameni. Poate ca suna cliseic sau poate sa sta scris pe toti peretii Internetului, dar acestea sunt cele doua probleme pe care le-a remarcat Alina Seghedi cat timp a lucrat in mediul ONG si in minister: „Nu reusim sa avem nimic integrat, nici viziune, nici proiecte, nici finantari, nimic si mi se pare ca administratia publica, mai ales centrala, nu prea are interesul public, adica nu lucreaza pentru oameni, ci mai mult pe partea de ce e mai usor pentru ei, autosustinerea unui sistem care a fost infiintat si trebuie mentinut”, spune Seghedi, presedinta Reality Check.

Alina Seghedi lucreaza de peste 15 ani in sectorul ONG din Romania, in proiecte sociale si educationale. A inceput in 2000, strangand fonduri pentru copiii strazii, familii sarace si varstnici din Bucuresti, la Asociatia Sfantul Stelian. Intre 2004 si 2015 a fost director de dezvoltare la OvidiuRo, iar in 2015 a coordonat pentru o perioada scurta un proiect Habitat for Humanity, care renova case saracacioase. In 2016 a intrat in guvernul condus de premierul Dacian Ciolos. Aici a fost co-autor al Pachetului Integrat pentru Combaterea Saraciei, la cancelaria prim-ministrului, si a lucrat la Ministerul Fondurilor Europene, intai consilier al ministrului si apoi secretar de stat.

Cine castiga un ban din voluntariat?

Trecand de la un ONG la altul, prietenii o intrebau de ce nu isi face o firma, ca sa castige si ea un ban: „Dar, nu, nu vreau sa imi fac o firma, nu vreau sa fac un ban. Se pare ca nu imi place sa fac bani”, raspunde, acum, Alina.

La inceput, prin anul 2000, Alina isi aminteste ca autoritatile priveau cu reticenta ONG-urile si initiativele pe care acestea le propuneau autoritatilor. Apoi, institutiile au inceput sa fie mai deschise catre parteneriate, lasand, insa, adesea, munca in seama organizatiilor nonguvernamentale.

Dupa un an 2016 care s-a remarcat prin deschidere fata de ONG-uri, a venit anul 2017, cu schimbari care le-a ingreunat activitatea. „Anul 2017, dupa parerea mea, a fost un an foarte prost pentru ONG-uri. Cred ca a contribuit mult faptul ca in guvernul tehnocrat au fost multi oameni din ONG-uri si a fost deschidere mare fata de ONG-uri si consultari permanente cu ei. A fost un an greu, si ca schimbari legislative, si ca propaganda de genul „Toate ONG-urile sunt sorosiste, dusmanul poporului”, spune fondatoarea Reality Check.

O alta problema pe care o intampina ONG-urile este dificultatea de a accesa fonduri europene: „Noi, spre exemplu, nu cred ca o sa facem asta, pentru ca la modul in care sunt gestionate acum, daca nu schimba ceva, si rapid, in modul in care sunt abordate, cred ca ai sanse mari sa intri in faliment, ca ONG mic. Nu exista predictibilitate, nu stii cand ti se vor da banii, daca ti se vor da toti banii. E o vanatoare de greseli birocratice. Cei din minister nu fac nici un fel de consultanta si sprijin pentru aplicanti, beneficiari, oricine ar fi ei, dar, cand e vorba de rambursari, te vaneaza enorm si e foarte rigid”, povesteste Alina.

Cum arata Ministerul Fondurilor Europene acum?

In Guvernul Ciolos, in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Alina a fost consilier al ministrului si apoi secretar de stat responsabil de Programul Operational Capital Uman si Programul Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Cu experienta pe care a acumulat-o acolo, Alina spune ca mutarea Ministerului Fondurilor Europene sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii a ingreunat proiectele. „La Fonduri (n.r. Ministerul Fondurilor Europene) au facut un haos cu mutatul sub MDRAP si scos. Au ametit de tot lucrurile. La un moment dat se dusesera pe apa sambetei atat de multe lucruri incat mi s-a parut evident ca nu o sa iasa mare lucru. Mi-ar placea foarte mult sa reusim sa monitorizam ce se intampla cu fondurile europene pe care le-am lansat noi, nu pentru ca vrem sa ne laudam, dar chiar sunt curioasa daca au avut efecte, daca abordarea pe care am propus-o noi a fost mai buna”, sustine Alina.

Desi se invarte de 18 ani prin ONG-uri, cele mai importante realizari le-a bifat cat timp a lucrat in guvern. „Pentru ca ai mult mai multa putere sa schimbi lucrurile din minister, infinit mai multa putere. Intr-un ONG, poti sa schimbi lucruri pentru un grup de beneficiari, mai mic sau mai mare, depinde cat de puternic e ONG-ul respectiv si poti sa influentezi pana la un anumit nivel politici publice. Dar, daca esti in minister, asta trebuie sa faci, iar in ministerul in care am fost eu era vorba si de foarte multi bani. Nu doar ca puteai sa influentezi politicile sau sa lucrezi cu ministerele care erau responsabile de politicile astea, dar puteai si sa aloci bani exact acolo unde era nevoie. Aveai toate instrumentele sa faci o schimbare profunda”, spune Alina.

Cum finanteaza Soros un ONG sau...

Intr-un discurs public presarat cu acuzatii precum „ONG-urile sorosiste”, „ONG finantat de George Soros”, organizatia nonguvernamentala Reality Check isi finanteaza programele dintr-un singur grant, in valoare de 13.000 de euro, obtinut prin Fondul pentru Inovare Civica (CIF), dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC). Prin acest program se pot monitoriza si politici publice, acesta fiind una dintre activitatile ONG-ului: sa faca studii de impact, sa analizeze pe ce se dau banii.

In prezent au obtinut un grant care ii ajuta sa mai angajeze inca o persoana, pe langa cea care lucreaza cu jumatate de norma ca asistenta de proiect. Ceilalti membri sunt voluntari, iar Alina ar vrea ca o parte dintre colegi sa fie remunerati si sa isi dedice timpul de munca exclusiv proiectelor pe care le deruleaza. Acum, ea lucreaza la platforma Romania 100, proiect in care s-a implicat cand Dacian Ciolos l-a lansat.

In rest, strang bani prin crowdfunding sau platforme de fundraising precum Galantom sau Bursa Binelui. In momentul asta, toti banii se duc in interventii directe.

Proiecte

Centrul Comunitar din comuna Castelu, judetul Constanta are o populatie mare si foarte saraca de turci-romi, numiti horahai. Reality Check sprijina Primaria din Castelu sa transforme o cladire din sat in centru comunitar, pe parcursul anului 2018. In prezent strang donatii pentru a renova cladirea si a amenaja acolo o baie publica, o spalatorie, un mic dispensar, o sala de activitati educationale si un spatiu pentru adapostirea temporara a unui numar restrans de persoane aflate in situatii critice. Scopul este de a atrage in scoala copiii din comuna si de a consolida comunitatea. „Se vede enorm cata nevoie de activitati au acesti copii. Au scoala acolo. Problema este ca nu exista profesori care sa le vorbeasca limba”, povesteste Alina.

Un alt proiect al asociatiei este de a monitoriza modul in care se aplica legea 248/2015, care a preluat modelul programului pilot „Fiecare Copil in Gradinita” al Asociatiei OvidiuRo si l-a transformat in program national, finantat de la bugetul de stat. Prin lege, peste 110.000 de copii saraci ar putea sa beneficieze de tichete sociale care sa ii ajute sa mearga la gradinita, dar cel mult 70.000 dintre ei o fac.

Din 2010, voluntarii din asociatie incearca sa ridice nivelul de trai in satul Ponorata din Maramures, prin inscrierea copiilor la gradinita si monitorizarea activitatii acestora.

Proiecte de viitor

Pentru viitor, planul este de a monitoriza activitatea Guvernului, prin studii de impact, dar si evaluari ale activitatii de Responsabilitate Sociala Corporativa (CSR). “Sunt companii mari care dau bani pe CSR si nu stiu daca toate isi fac un audit detaliat legat de banii pe care i-au investit versus impact. Rezultate numerice este simplu sa ai, dar sa vezi mai departe ce ai schimbat, pe termen lung, in vietile oamenilor... Incercam sa deschidem apetitul ONG-urilor pentru masurarea muncii lor si apoi mergem in continuare cu comunitatile sarace pe care le avem. Mi-ar placea sa mai crestem la una”, spune Alina.

Sursa foto: Facebook Reality Check

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri