Potrivit noului proiect de rectificare bugetara, Ministerul Sanatatii primeste 333,6 milioane de lei, urmand sa fie alocate fonduri pentru achizitionarea de incubatoare si echipamente medicale pentru mama si copil (418,3 milioane de lei) si pentru achizitia de echipamente de testare auditiva pentru nou-nascuti (140 milioane de lei), 65,2 milioane lei pentru proiecte cu finantare externa nerambursabila. In schimb, veniturile bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate s-au realizat in proportie mai mare decat estimarile initiale si s-a diminuat subventia de echilibrare cu 139,7 milioane de lei.

Cine finanteaza serviciile de sanatate in Romania?

Cea mai importanta sursa de finantare (65%) a serviciilor medicale din Romania este Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. 13% din serviciile de sanatate sunt finantate de catre Ministerul Sanatatii, acestea reprezentand serviciile de urgenta, anumite cheltuieli de personal (medici rezidenti), unele servicii spitalicesti si unele medicamente. In jur de 21% din banii pentru sanatate la nivel nationl reprezinta cheltuielile private, care includ coplati la medicamente, plati pentru servicii medicale, asigurari voluntare de sanatate si plati informale. Restul de aproximativ 1% sunt bani din partea administratiei locale.

Cum sunt cheltuiti banii?

  • 48,6% - servicii spitalicesti
  • 26,4% - medicamente si dispozitive
  • 15,7% - ambulatoriu (medicina familiei - 5,8%, dializa - 3,3%, ambulatoriu clinic - 3,2%, Ambulatoriu paraclinic - 2,6%)
  • 9,2% - Altele (concedii medicale, administrare, ..)

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) reglementeaza si monitorizeaza consumul de medicamente. Astfel, Ministerul Sanatatii are rolul de elaborare si aprobare a politicilor de sanatate, a metodologiilor si procedurilor privind practica medicala. In acest scop, Ministerul Sanatatii este ajutat de comisii de specialitate, pe arii terapeutice, alcatuite din specialisti recomandati de societatile profesionale. Comisiile, la randul lor, elaboreaza ghiduri si protocoale de practica medicala, precum si protocoale de prescriere a medicamentelor compensate.

In analiza practicilor de prescriere a medicamentelor compensate, CNAS este ajutata de comisii de experti, care ofera date pentru monitorizarea si evaluarea prescrierii si consumului de medicamente cu costuri ridicate.

Ce obligatii are un medic fata de pacient?

In contextul in care medicii pot prescrie medicamente compensate numai conform unor protocoale, au urmatoarele obligatii fata de pacient:

  • Sa prescrie medicamentul conform protocolului de prescriere;
  • Sa interogheze pacientul cu privire la antecedente si eventuale alergii cunoscute;
  • Sa informeze pacientul cu privire: la medicamentul prescris (nu trebuie sa aiba asteptarea ca pacientul va citi prospectul ori ca va discuta cu farmacistul); indicatia sa terapeutica, la ce sa se astepte, daca medicamentul poate da nastere unor eventuale reactii ori simptomologii specifice; reactiile adverse; contraindicatii; pret, daca este cazul; optiunea terapeutica, daca este cazul;
  • Sa respecte autonomia pacietului.

Sursa foto: Shutterstock / S_L

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri