Mai mult de jumatate dintre romanii care locuiesc in mediul rural nu aveau baie sau dus in interiorul locuintei la finalul anului 2017, numarul acestora fiind in scadere comparativ cu acum doi ani cand mai bine de 60% din gospodarii nu aveau utilitatile necesare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In anul 2017, per total, peste 70% dintre gospodarii erau dotate cu baie/dus si aproape 70% aveau grup sanitar.

Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane. Astfel, in jur de 45% din gospodariile rurale au baie si grup sanitar. In schimb, in localitatile urbane, peste 9 din 10 gospodarii sunt dotate cu bai/dusuri si grupuri sanitare, potrivit datelor din 2017.

In 2015, rata romanilor care nu aveau baie in casa era mai mare. Astfel, peste 60% din gospodariile rurale beneficiau de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei. In mediul urban, doar 7,5% din romani nu aveau baie in locuinta. In total, circa 69% din gospodarii aveau baie in locuinta in urma cu doi ani.

Principalele probleme in gospodarie

Dupa aprecierea gospodariilor, aproape o gospodarie din sapte se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (51,6% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (50,3%).

Citeste si:
Centenarul namolului
Centenarul namolului

Comparatia intre mediile de rezidenta arata ca, in general, in rural, ponderile gospodariilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.

Romanii au mai multe televizoare color decat masini de spalat rufe

Romanii au cheltuit bani pentru a avea in case televizoare color (98,6%) si telefoane mobile sau fixe. Pe locul al treilea in clasamentul aparatelor electrocasnice existente in gospodarii sunt masinile de spalat (88%).

Citeste si:
Statistici sumbre: Locuim in case fara dusuri si care stau sa cada
Statistici sumbre: Locuim in...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Circa 96% dintre familiile din Romania, proprietare de case