Patronatele, federatiile si sindicatele din transporturi anunta ample actiuni de protest in zilele de 25, 26 si 27 septembrie, intre orele 9:00 - 17:00, ce presupun intreruperea transportului in toata tara si un protest in fata Ministerului Transporturilor, fiind in dezacord cu unele prevederi din Ordinul referitor la efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe ale acestora.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) solicita demisia sau demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Sova, "dupa ce si-a demonstrat incompetenta, in repetate randuri".

"Nemultumirile tuturor sunt legate de subpunctul de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, privind proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 27/2011, privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 980/2011, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in comunicatul transmis de COTAR.

Oficialii COTAR considera inoportuna orice modificare a Ordinului 980/2011 in acest moment si solicita urgent scoaterea de pe ordinea de zi a oricarei discutii privind modificarea OMT 980/2011, deoarece ar duce la o destabilizare a intregului domeniu de activitate, afectand transportul de persoane, atat interjudetean, cat si judetean.

"O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populatiei care beneficiaza, in acest moment, de un transport organizat, sigur si prestabilit. De asemenea, cerem sa se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor 'in mod repetat' si 'in mod permanent', precum si activitatea de 'rent a car' sa treaca la Ministerul Transporturilor, conform solicitarilor depuse in repetate randuri. Dorim ca activitatea de 'rent a car' sa fie trecuta in administratia ARR, pentru a exista o mai buna coordonare si functionare a acesteia, eliminand astfel orice posibilitate de activitate neautorizata", sustin reprezentantii transportatorilor.

In acest context, toate patronatele, federatiile si sindicatele din transporturi anunta proteste in strada, in fata Ministerului Transporturilor, in perioada 25 - 27 septembrie, intre orele 9:00 - 17:00, ca urmare a cererii depuse pe 19 septembrie 2018 la Primaria Capitalei. De asemenea, va fi intrerupt transportul in toata tara.

Aceasta ar insemna o prima etapa a protestelor programate, transportatorii avand in plan sa blocheze Capitala si sa intrerupa transportul in toata tara, in perioada 25 septembrie - 27 octombrie, "daca ministerul de resort va continua lupta impotriva acestui sector de activitate, prin modificarile propuse".

"Consideram ca domeniul transporturilor trece printr-o situatie de criza in acest moment, avand in vedere pretul combustibilului, care a crescut cu peste 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, lipsa fortei de munca, cresterile salariale impuse, lipsa infrastructurii, deprecierea monedei nationale si cresterea inflatiei pentru serviciile de transport, cu aproape 2,6%. Acestea reprezinta, din punctul nostru de vedere, problemele reale ale societatii, iar ministrul Transporturilor nu militeaza in niciun fel pentru solutionarea acestora. Daca nu se retrage proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor, pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 980/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de pe ordinea de zi, solicitam premierului Romaniei, Viorica Dancila, demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Sova, care ignora dialogul social si nu tine cont de solicitarile patronatelor, sindicatelor si ale federatiilor care reprezinta antreprenorii din domeniul transporturilor, companiile care isi onoreaza lunar obligatiile fiscale impuse de lege si care respecta legislatia in vigoare", se noteaza in informarea COTAR.

Transportatorii sunt de parere ca actualul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, este "autorul modificarii legislative din 2015 care a legalizat pirateria din transportul rutier de persoane, prin introducerea celor doua sintagme, 'in mod permanent' si 'in mod repetat' in cadrul Legii 38/2003, servind grupurile de interese care vor sa ingroape orice afacere legala, inlocuind aceasta piata cu una a pirateriei".

Sursa foto: welcomia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri