Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii anunta, intr-un comunicat, ca i-a sanctionat pe consilierul premierului Dancila, Darius Valcov, si pe fostul ministru al educatiei, Liviu Pop, pentru discriminare dupa ce au sugerat ca Forumul Democrat al Germanilor din Romania ar reprezenta o organizatie nazista, noteaxa G4Media.

Valcov a fost amendat cu 2000 de lei iar Pop a fost sanctionat cu avertisment contraventional. Amintim ca postarea lui Darius Valcov a starnit critici vehemente din partea comunitatii evreiesti si reactia Guvernului german.

Redam integral comunicatul CNCD

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor, in data de 03.10.2018, a adoptat urmatoarele hotarari:

1. Fapta domnului Valcov Darius Bogdan, din data de 2 septembrie 2018, de a posta pe pagina sa de socializare un material video reprezentand un montaj care sugereaza ca Forumul Democrat al Germanilor din Romania reprezinta o organizatie nazista, sub semnul svasticii era pus semnul de egalitate intre Grupul Etnic German, organizatie fascista din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, si Forumul Democrat al Germanilor, constituie fapta de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000. De asemenea, materialul video sugereaza ca presedintele Romaniei este liderul unei organizatii naziste.
Fapta se sanctioneaza cu amenda contraventionala in cuantum de 2.000 de lei.

Citeste si:
Darius Valcov, pus sub control judiciar de DIICOT
Darius Valcov, pus sub...

hotarare adoptata cu unanimitate de voturi a celor prezenti (7)

2. Afirmatia publica a domnului Liviu Pop, din data de 23 august 2018, conform careia Forumul Democrat al Germanilor ar fi continuatorul unor organizatii naziste, constituie fapta de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000.
Fapta se sanctioneaza cu avertisment contraventional.

hotarare adoptata cu unanimitate de voturi a celor prezenti (7)

3. Afirmatiile domnului Vasile Banescu, purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, privind necesitatea introducerii educatiei sexuale in scoli, ocazie cu care a declarat ca un factor de risc al natalitatii la fetele minore provine din randul comunitatii de romi, nu constituie discriminare, declaratia se incadreaza in limitele libertatii de exprimare.

Citeste si:
Procesul lui Darius Valcov a fost amanat din nou
Procesul lui Darius Valcov a...

– hotarare adoptata cu 6 voturi pentru si 1 vot impotriva.

Colegiul director recomanda formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, sa se abtina de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natura sa genereze discriminare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Liviu Pop vrea instituirea, pe 10 august, a Zilei Unitatii Civice