12 Octombrie 2018

Ministrul Sanatatii: Unde gresesc managerii de spitale si care sunt cauzele exodului



Ca un spital sa functioneze bine e nevoie de un manager competent care sa puna in centrul tuturor activitatilor pacientul. Ei sunt cei care decid cum sa-si adapteze structura spitalului la nevoia reala de servicii medicale. Insa, din pacate, din totalul de manageri de spitale publice, doar 20% isi fac jobul cum trebuie, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sanatii, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Ministrul Sanatatii a cerut analiza pe fiecare regiune pentru a vedea ce investitii sunt cu adevarat necesare in sistemul public de sanatate. In urma acestor analize a observat ca in jur de 80% din managerii de spitale nu sunt potriviti pentru aceasta functie.

“Intr-un oras, un primar tine neaparat sa aiba cabinet de chirurgie vasculara, desi au 3-4 operatii pe an! De ce nu se incearca analize clare pentru corelarea investitiilor cu nevoile reale? Astfel, apar costuri mari, nejustificate, si realizezi dupa un an ca nu se observa nicio imbunatatire, ca pacientul tot nu vine la acel spital si ai facut o investitie mare complet degeaba. 80% din managerii de spitale din Romania nu au ce cauta in acele functii. O parte sunt medici, o parte sunt numiti din spectrul politic. Insa, de oriunde ai veni, trebuie sa fii constient de importanta jobului tau si sa iti faci treaba!”, a explicat ministrul Sanatatii.

Care sunt cauzele exodului medicilor?

Sorina Pintea sustine ca estimarea care circula in mediul online ca la fiecare 6 ore pleaca un medic este exagerata. Din 2014 pana in 2017, au fost eliberate un numar de 12.733 certificate de conformitate si un numar de 6.781 de medici au solicitat documente pentru a profesa in strainatate.

“Evident, exista si orase care inca au probleme in acest sens – Calarasi, Ploiesti, Giurgiu, printre ele. Multe spitale sunt, insa, sub gestiunea primariilor si fiecare ar trebui sa-si gestioneze situatia. Unii se descurca, sunt primari care ofera locuinte medicilor sau le platesc naveta, cum este in Dambovita, insa un medic este, in ziua de azi, scump. Noi nu facem medicina numai in orasele mari - Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara”, a spus Sorina Pintea.

In medie, anul trecut, Romania a avut un medic la 335 de locuitori, fata de 345 in 2016.

“Exodul are trei componente. In primul rand, si cel mai important, conteaza locul de munca. Fiecare medic isi doreste sa lucreze intr-un spital mare sau intr-un centru universitar. Si daca nu gaseste in orasele mari un astfel de spital, pleaca, se duce in strainatate. In al doilea rand conteaza sau contau salariile. In al treilea rand, medicii sunt interesati de aparatura medicala, plus echilibrul medicilor intr-un spital – un chirurg, oricat de bun ar fi el, daca nu are si un anestezist e degeaba, n-are ce sa faca”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Citeste interviul integral cu ministrul Sanatatii aici.



Citeste si