Inca o dovada in plus ca modelul de crestere economica din Romania nu aduce bunastare populatiei. Desi a avut unul din cele mai inalte ritmuri de crestere economica din Uniunea Eurpeana in ultimii ani, Romania nu reuseste sa transfere aceasta crestere in conditii mai bune de trai pentru populatie si ramane pe ultimul loc in UE din punct de vedere al progresului social.

Tara noasta se afla pe locul 44 din 146 de tari in clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. Toate celelalte tari memre ale UE se afla in fata Romaniei in acest clasamant.

Care sunt criteriile dupa care se masoara progresul social

Progresul social este capacitatea unei societati de a satisface nevoile de baza ale cetatenilor sai si de a crea oportunitati de dezvoltare a acestora, spun realizatorii studiului.

„Atunci cand vorbim de bunastarea unei tari ne raportam, de obicei, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, insa acesta nu reflecta complet si fidel calitatea vietii de zi cu zi a cetatenilor. Exista tari care, potrivit Indicelui de Progres Social, se plaseaza pe un loc superior celui ocupat conform PIB pe cap de locuitor. Analizand sistematic relatia dintre dezvoltarea economica, masurata prin PIB per capita, si dezvoltarea sociala, conform IPS, observam in ce masura nivelul de bogatie a unei tari se regaseste in bunastarea fiecarui cetatean”, spune Vlad Boeriu, partener Deloitte Romania.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 146 de tari, analizand trei dimensiuni principale pe 12 coordonate carora le atribuie cate un punctaj. Cele trei dimensiuni sunt nevoile de baza ale omului (hrana si ingrijirea medicala, apa si salubritatea, locuirea, siguranta personala), fundamentele bunastarii (acces la educatie de baza, acces la comunicatii si informatii, sanatate si bunastare, calitatea mediului) si oportunitatea (drepturi personale, libertate personala si de alegere, incluziune, acces la educatie avansata).

Unde trebuie sa actioneze guvernantii pentru un nivel de trai al populatiei

Romania a urcat pe locul 44, in acest an, de pe locul 51, pe care se clasa in 2014. Punctajele obtinute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care inregistreaza un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croatia, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran).

Conform punctajelor, Romania performeaza mai slab decat cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la urmatoarele capitole: servicii de apa si canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educatie avansata, speranta de viata a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea sociala.

„Capitolele la care Romania obtine punctaj mai scazut arata unde apar deficientele in distribuirea cresterii economice si in efectuarea cheltuielilor publice. In concluzie, acest raport arata unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calitatii vietii in Romania si poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, explica Vlad Boeriu.

IPS arata, astfel, directiile in care guvernele, mediul de afaceri si organizatiile nonprofit pot contribui la ameliorarea calitatii vietii.

In acest an, pe primele locuri in clasament sunt Norvegia, Islanda si Elvetia, iar pe ultimele, Afganistan, Ciad si Republica Centrafricana.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale si de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmata de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croatia (37), Letonia (39), Bulgaria (40) si Romania (44).

Printre principalele constatari ale raportului se numara faptul ca statele sunt mai putin performante decat ar rezulta conform PIB-ului mediu pe cap de locuitor, iar cresterea PIB mascheaza problemele reale pe care le intampina societatile, precum si oamenii obisnuiti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri