Proiectul, contestat de opozitie si ONG-uri

Primarul Gabriela Firea a sustinut masura pentru decongestionarea traficului din oras, insa consilierii din Opozitie si ONG-urile au criticat acest proiect, spunand ca este doar o masura populista care nu va rezolva adevaratele probleme ale traficului.

Catalin Deaconescu (PNL) a apreciat ca Gabriela Firea va ramane in istorie sub numele de “primarul voucher”. El a spus ca este “regina absoluta a voucherelor” si i-a reprosat ca proiectul de hotarare reprezinta “doar o insiruire de lucruri, nu un program in sine”, in conditiile in care nu a fost realizat un studiu prealabil pentru a demonstra eficienta acestuia.

“Sa aplici un program fara ai un studiu inseamna sa faci PR pe nervii bucurestenilor”, a mai spus el.

Proiectul a fost respins la limita, cu 27 de voturi "pentru", 24 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Noul prefect al Capitalei...
Citeste si: Cine este noul prefect al Capitalei?

Argumentele primarului Gabriela Firea

Primarul Gabriela Firea a vorbit, joi dimineata, despre proiectul "Stimularea mobilitatii si descongestionarea traficului din Municipiul Bucuresti", prin care navetistii care vin din zona limitrofa in centru ar fi beneficiat de un voucher de 500 de lei pe luna, in medie un plin, cu conditia sa nu fie doar o persoana in masina.

Tot 500 de lei ar fi primit si parintii care se angajeaza sa transporte mai multi copii spre scoala.

"Primul proiect pe care vi-l supun atentiei se refera la cateva masuri pe care le-au luat si alte capitale europene si cred ca sunteti in asentiment ca trebuie sa preluam si noi aceste idei. Afirm de pe acum ca sunt deschisa si altor propuneri si idei. Cred ca problema traficului nu trebuie sa aiba culoare politica si trebuie sa avem consens.

Primul proiect se refera la mobilitate si reducerea poluarii. Navetistii care vin din zona limitrofa si/sau aduc copiii la scoala vor benecifia de un voucher de 500 de lei cu conditia sa nu vina dimineata spre Bucuresti doar o persoana in masina", a spus Gabriela Firea in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

De ce sunt ilegale companiile...
Citeste si: De ce sunt ilegale companiile municipale infiintate de Firea

Aceasta a precizat ca, potrivit statisticilor, in peste 80% dintre masinile care vin spre Capitala sunt doar una maxim doua persoane.

"Ne dorim sa incurajam impartirea voluntara a masinii, astfel incat prin parteneriate voluntare intre prieteni, vecini, sa cada de acord asupra acestui transport reducand poluarea si numarul de masini care intra in Capitala. In loc de 100 de masini, daca in loc de o persoana in masina vor fi patru, vor veni 25 de masini, beneficiind de acest stimulent din partea primariei pentru ca ajuta si la decongestionarea traficului si la rezolvarea poluarii", a punctat ea.

Referitor la parintii care ar primi banii de combustibil, Firea a explicat ca acestia ar face, de asemenea, acorduri voluntare.

"Parintii care merg dimineata cu copiii la scoala din interiorul Capitalei si nu numai, daca semneaza impreuna aceste acorduri voluntare prin care un parinte sa transporte 3-4 copii, vor beneficia de acest voucher. In paralel, PMB fara a influenta piata de taximetre va infiinta acele centre de car-sharing, in care soferii amatori pot inchiria o masina pentru a parcurge o distanta in timpul zilei in interiorul orasului", a adaugat Firea.

In lipsa unor masuri...
Citeste si: PMB: Truse de prim-ajutor pentru locatarii blocurilor cu risc seismic

Firea promite sa revina cu proiectul

La finalul a doua ore de dezbateri, Consiliul nu i-a aprobat proiectul.

Iata replica edilului, care promite ca va reveni cu proiectul pentru un alt vot in CGMB:

"Vreau sa le multumesc colegilor din PSD si ALDE pentru votul de astazi. Ati fost trimisi de cetateni ca sa le faceti viata mai buna. S-a vazut astazi ca noi am avut bunavointa si am explicat punct cu punct.

Am asistat si eu la dezbatere ca sa vad cat de mare e ipocrizia. Doua ore am dezbatut proiectul acesta benefic pentru bucuresteni si voi ati votat tot politic. Cred ca toti bucurestenii au vazut care este realitatea. Vom reveni, va garantez, cu acest proiect, cand si colegul care lipseste va fi aici si va trece".