Fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu a afirmat, sambata, ca Romania pierde bani europeni destinati construirii de spitale regionale, precizand ca astfel de fonduri vor fi procurate cu greu de la organismele comunitare de la Bruxelles.

"In afara de proiectele vechi pe care le tot redeschidem, concret nu s-a facut nimic. Concret s-au pierdut banii si, dupa parerea mea, si oportunitatea, pentru ca va fi foarte greu sa mergi din nou la Bruxelles sa ceri bani europeni, sa spui: 'Da, am avut niste sute de milioane, nu le-am cheltuit, n-am stiut ce sa facem cu ei, dar mai dati-ne inca cateva sute ca de data asta ne vom tine de cuvant", a spus Nicolae Banicioiu, la o dezbatere organizata de Pro Romania, potrivit Agerpres. El a afirmat ca subiectul constructiei se reduce la promisiuni, proiectul dedicat spitalelor regionale fiind lansat "de cel putin 25 de ori".

"Constructia de noi spitale sunt la modul asta: Toata lumea le promite, cred ca s-au construit vreo 200 de spitale noi, dar, din pacate, cred ca doar noi am finalizat, pe cel de oncologie de la Iasi. Cred ca Institutul de Oncologie Regional Iasi este functional. Este singurul spital de stat construit in Romania dupa 1989. (...) Bineinteles, in 2014, ne-am dus la Bruxelles, am negociat si am cerut bani europeni pentru spitale regionale. (..) E aceeasi discutie despre spitale regionale pe care le vom construi pe bani europeni. Diferenta este ca in 2014 si in 2015 eu am semnat pe 600 de milioane de euro, intre timp am vazut ca luna trecuta mai ramasesera 150. Deci am pierdut 450. Sau nu stim ce s-a intamplat, sau n-am depus proiectele la timp. Ba, mai mult decat atat, s-au schimbat studiile de fezabilitate, locatiile de sapte ori. Tocmai se incheie 2018, exercitiul este pe 2014 - 2020, deci practic, banii pe care i-am negociat noi atunci (..) i-am luat ca sa-i pierdem ulterior. Cred ca, din 2015 cand eu am lansat proiectul si am semnat acordul de parteneriat pentru parteneriatul respectiv - era un prilej de bucurie - eu am mai venit in tara de mai multe ori, practic era aceeasi ceremonie, iarasi se semna pentru aceiasi bani, pentru acelasi proiect. Deci a fost lansat proiectul acesta cu spitalele regionale de cel putin 25 de ori. Cred ca si luna trecuta se lansa iarasi la Craiova sau la Iasi spitalul regional", a spus Nicolae Banicioiu.

Acesta a aratat ca spitalele private nu sunt suficient de multe ca sa constituie o alternativa la sistemul public si a pledat pentru realizarea unui sistem privat de asigurari care sa poata acoperi astfel de cheltuieli. Fostul ministru a apreciat ca marirea salariilor a fost singurul sau proiect continuat de actualii guvernanti, ajungandu-se pana la dublarea lor, dar a atras atentia asupra capacitatii sustinerii acestui proces dupa anul 2019.

Pro Romania organizeaza, sambata, dezbateri impreuna cu societatea civila, partenerii sociali si mediul academic pe urmatoarele domenii: fonduri europene, administratie publica, incluziune sociala, relatia cu partenerii sociali si societatea civila, politica externa, educatie, energie, transporturi, justitie, agricultura, mediu, economie, debirocratizare, sanatate si digitalizare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri