Devansarea termenului pentru majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2019, la 1 noiembrie 2018, arata faptul ca Guvernul nu mai are bani si pune presiune suplimentara pe mediul privat. Majorarea salariului minim aduce mai multi bani la buget, dar afecteaza firmele care folosesc forta de munca ieftina. In plus, majorarea salariilor in sectorul public este considerata o masura populista si nejustificata, mai ales ca nu aduce o imbunatatire a serviciilor publice oferite cetatenilor si firmelor.

Presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, acuza Guvernul ca ia decizii care afecteaza mediul privat fata ca macar sa mimeze consultarea.

Ce spune Legea despre majorarea salariului minim?

"Niciodata salariul minim nu s-a marit cand mai sunt 2 luni din an. Asta ne arata ca Guvernul nu mai are bani si ca, de fapt, transferul responsabilitatii si al costurilor se face pe umerii mediului privat. Este inadmisibil, intr-o democratie consolidata, ca nici macar sa nu se mai mimeze dialogul social. Ministrul Muncii anunta in weekend, pe Facebook, lucruri care afecteaza intreaga economie fara sa aiba un dialog cu partenerii sociali. In lege se spune ca salariul minim este stabilit ca urmare a votului din Consiliul National Tripartit, organism consultativ intre Guvern si patronate/sindicate. Convocarea Consiliul National Tripartit nu a avut loc", a precizat Florin Jianu, citat de Agerpres.

Reprezentantul Consiliului considera ca acest tip de actiune este profund neprofesionist si inadmisibil, avand consecinte uriase atat asupra angajatilor cat si a angajatorilor.

"Si aici va dau un singur exemplu: programul Romania Start-up Nation, program in care sunt afectati aproximativ 10.000 de antreprenori si 20.000 de locuri de munca, printr-o masura arbitrara si lipsita de fundament economic", spune Florin Jianu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat sambata, pe pagina sa de Facebook, ca, dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la finalul acestui an si la diferentierea salariului minim in functie de studii sau vechimea de peste 15 ani.

Aceste precizari au venit dupa ce senatorul PNL Florin Citu anunta, tot pe pagina de socializare, ca Executivul introduce masuri de austeritate din 2019, precum inghetarea salariilor din 2019, conform unui document transmis Comisiei Europene.

Ulterior, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a confirmat existenta documentului si posibilitatea ca salariile bugertarilor sa fie “inghetate”. Insa, ministrul a precizat ca exista si o propunere de aplicare a legii salarizarii pana in 2020, in loc de 2022, fapt care are duce la majorarea salariilor in sectorul bugetar mai devreme decat se stabilise initial. Ministrul Muncii a infirmat, insa, aceasta ipoteza, si a transmis ca Legea salarizarii se va aplica asa cum a fost adoptata de Parlament, si anume etapizat pana in 2022.

Majorarea salariilor la stat, concurenta neloiala pentru firme

Mediul de afaceri sustine, insa, ca majorarea salariilor in sectorul public nu este justificata si loveste suplimentar firmele private.

"Este o masura populista, nejustificata, care da inca o lovitura mediului de afaceri dupa cele pe care le incaseaza mediul de afaceri de aproape doi ani de zile. Maririle nu le comentam, necesare, nenecesare, pentru ca nu poate sa spuna nimeni ca o marire de salariu nu este benefica pentru oameni, dar sunt facute in mod populist, fara nicio fundamentare, fara criterii, fara niciun fel de obligatii in sectorul bugetar, iar mediul de afaceri constata, si fiecare cetatean, ca tot trebuie sa se invoiasca sa se duca sa scoata nu stiu ce certificat, sa ia nu stiu ce adeverinta, sa se duca la tribunal si asa mai departe. Deci institutiile publice nu functioneaza cu nimic mai bine odata cu cresterea salariilor", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), citat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca Romania nu face investitii publice pentru ca toti banii se "duc" pe salarii.

In plus, majorarea salariilor bugetarilor afecteaza sectorul privat si prin prisma concurentei pe piata muncii. Masurile adoptate anul trecut de Guvern au dus la cresterea salariilor in sectorul public cu 24%, in timp ce in mediul privat cresterea a fost de doar 11%, generand un flux de plecari din mediul privat catre stat, a punctat Cristian Parvan.

"Mi se pare rational (o inghetare a salariilor in sectorul bugetar n.r.). Deja cresterea economica a incetinit. Prognozele deocamdata nu sunt cu nimic mai optimiste, pentru 2019 existand atat motive interne, dar mai ales motive externe de ingrijorare. Deci dincolo de dorinta legitima de a avea salarii mai mari, care nu poate fi negata si nici nu se poate spune ca este gresita, trebuie sa putem sa le dam", a mai spus Cristian Parvan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri