"Presedintele Klaus Iohannis a primit si va analiza Raportul privind activitatea manageriala de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunerea de revocare din functie a domnului Augustin Lazar. Presedintele Klaus Iohannis apreciaza activitatea procurorului general si considera ca cererea ministrului Justitiei este complet neadecvata si de natura sa genereze neincredere in sistem si ingrijorare in randul partenerilor nostri europeni. Modul in care ministrul a prezentat public raportul este unul tendentios si denota intentia acestuia de a subordona politic procurorii", arata Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Totodata, seful statului face un apel la magistrati sa "nu-si piarda increderea" in "capacitatea" societatii romanesti "de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept".

"Se incearca, din nou, acreditarea ideii ca procurorii sunt dusmanii societatii. Or, in reprezentarea intereselor generale ale societatii si in apararea ordinii de drept, procurorii au un rol esential, consacrat expres prin Legea fundamentala. Fac un apel la magistrati sa nu isi piarda increderea in capacitatea societatii romanesti de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept. Demersul ministrului Justitiei de revocare a procurorului general intareste convingerea presedintelui Romaniei ca domnul Tudorel Toader trebuie sa plece de urgenta din fruntea ministerului pe care il conduce. Statul roman are obligatia de a proteja ordinea de drept, libertatile si drepturile cetatenilor sai, iar acest lucru nu poate fi infaptuit fara un Minister Public independent si eficient", se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca va declansa procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, dupa ce a prezentat raportul privind activitatea manageriala a lui Lazar.

Iohannis a trimis ministrului...
Citeste si: Iohannis a trimis cererea de urmarire penala a lui Petre Toba

Potrivit acestuia, raportul de evaluare, insotit de propunerea de revocare a procurorului general, a fost transmis miercuri seara catre Sectia pentru procurori a CSM in vederea studierii, analizarii si elaborarii avizului consultativ, precum si presedintelui Romaniei pentru a decide potrivit competentelor legale ce ii revin.

Sursa foto: Agerpres Foto