In perioada referendumului pentru redefinirea familiei, din 6-7 octombrie 2018, au fost observate abateri legate de legislatie, campania pentru referendum, securitatea votului si functionarea administratiei electorale, potrivit unui raport de monitorizare publicat vineri de Expert Forum. Organizatia subliniaza ca nu au fost identificate incidente majore in cea mai mare parte a sectiilor vizitate de observatori, votarea avand loc intr-un mod ordonat, potrivit Digi24.

„Desi in anumite sectii de votare s-a votat semnificativ pe listele suplimentare (11% la nivel national), nu avem indicii care sa arate ca au fost probleme grave extinse la nivel national, care ar putea afecta semnificativ corectitudinea rezultatelor”, se arata in raportul Expert Forum.

Expert Forum recomanda, in privinta cadrului legislativ, modificarea in Parlament a Legii 3/2000, astfel incat sa nu mai existe carente legislative semnificative si recomanda ca legea sa nu mai fie modificata prin OUG cu o perioada foarte scurta inaintea zilei referendumului, cu privire la aspecte esentiale cum ar fi votul in doua zile.

O alta recomandare se refera la elaborarea unui Cod Electoral unitar, precum si la introducerea sistemului electonic de vot, pentru a scadea riscurile voturilor multiple.

„In perioada de monitorizare nu am identificat incidente majore, dar au fost observate abateri legate de legislatie, campania pentru referendum, securitatea votului si functionarea administratiei electorale. In cea mai mare parte a sectiilor vizitate de observatori in cele doua zile ale referendumului, votarea a avut loc intr-un mod ordonat; cele mai multe sesizari au fost solutionate prin colaborarea cu birourile electorale, fiind raportate insa si aspecte de natura penala, pentru care am depus plangeri penale”, concluzioneaza raportul.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandru Nika

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri