Minerii aflati in greva vor primi majorari salariale de 12%, dar numai dupa ce reiau lucrul in cariere

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor primi majorari salariale de 12%, insa numai dupa ce vor incepe negocierile intr-un cadru legal si, respectiv, dupa reluarea programului de lucru in cariere, informeaza Ministerul Energiei, printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

"Ca urmare a situatiei generate de protestele extinse la carierele din Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Energiei a mediat astazi o discutie intre conducerea CEO si membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO. Precizam ca, la momentul actual, situatia Sistemului Energetic National este normala, aportul carbunelui in SEN fiind constant de peste 23%", spun reprezentantii ministerului.

Acestia mentioneaza ca la CEO exista in vigoare un contract colectiv de munca agreat inca de anul trecut cu partenerii sociali, valabil pana in luna martie 2020, cu obligatia de negociere anuala a sistemului de salarizare.

"Ca atare, orice masura privind cresterea veniturilor salariatilor CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai dupa ce sindicatele notifica oficial inceperea negocierilor intr-un cadru legal si, respectiv, dupa reluarea programului de lucru in cariere. Plecand de la aceasta premisa, in cadrul discutiilor de astazi, a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se identifica solutii pentru rezolvarea nemultumirilor angajatilor CEO", se mai arata in comunicat.

Discutiile au condus spre trei masuri: acordarea de vouchere de vacanta angajatilor CEO incepand cu 1 mai 2019, cresterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de productie, precum si analiza reducerii unor cheltuieli, altele decat cele salariale, pentru noi cresteri ale veniturilor angajatilor CEO.

Citeste si:
Minerii de la Salinele Praid si Targu Ocna, in greva generala
Minerii de la Salina Praid si...

Cele trei masuri vor fi cuprinse intr-un document incheiat intre parti, urmand ca, dupa ce negocierile vor fi demarate legal, sa se concretizeze in beneficii pentru salariatii CEO ca anexa la contractual colectiv de munca.

Mineri din mai multe cariere ale CEO, in greva

Cateva sute de mineri, angajati ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat in greva in urma cu trei zile, ei refuzand sa intre in ture si cerand majorarea salariilor si acordarea de vouchere de vacanta.

Potrivit reprezentantilor minerilor, protestul a inceput vineri seara la Cariera Jilt Nord, extinzandu-se apoi la Jilt Sud, Rosiuta si Motru.

Minerii de la Cariera Rosiuta au prezentat si o lista de revendicari care cuprinde, printre altele, imbunatatirea conditiilor de lucru, acordarea echipamentului de protectie, cresterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sambata si duminica lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanta.

Citeste si:
Schimbări în cadrul GroupM: Cătălin Găitănaru este noul CEO Mindshare
Schimbări în cadrul GroupM:...

Sursa foto: Kuzma / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Reguli de eticheta pentru o intalnire de afaceri reusita
Setari Cookie-uri