Gripa face 4 noi victime, numarul deceselor ajungand la 43. Anuntul legat de epidemie, asteptat marti

Alte patru persoane au murit din cauza gripei, numarul deceselor ajungand la 43, a informat luni Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Ultimele patru cazuri au fost confirmate cu virus gripal A.

Trei dintre oamenii decedati aveau conditii medicale preexistente si erau nevaccinati antigripal. Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, este vorba despre o femeie de 87 de ani din judetul Iasi, un barbat de 49 de ani din judetul Braila si de un barbat de 93 de ani din Bucuresti, scrie Agerpres.

Al patrulea deces este al unui barbat de 40 de ani, din judetul Giurgiu, fara conditii medicale preexistente cunoscute si cu antecedente vaccinale necunoscute (neasigurat).

Ministerul Sanatatii ar urma sa anunte, in cursul zilei de maine sau cel tarziu miercuri, daca sunt intrunite conditiile pentru a declara epidemie de gripa in Romania - au fost doua saptamani epidemice, iar daca urmeaza si a treia saptamana, va fi declarata epidemie de gripa, informeaza Hotnews.

Citeste si:
Jair Bolsonaro, președintele brazilian, l-a concediat pe ministrul...
COVID-19 | Jair Bolsonaro,...

Pentru a putea declara epidemie este nevoie de 3 saptamani in care numarul cazurilor diagnosticate sa fie mai mare decat numarul cazurilor estimate.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat, vinerea trecuta, ca ministerul nu va lua masuri suplimentare in cazul in care va fi declarata epidemie de gripa, deoarece autoritatile actioneaza, deja, la fel ca in cazul unei epidemii. Sorina Pintea a adaugat ca nu se va lua masura inchiderii scolilor, ci "fiecare scoala, fiecare clasa va putea cere suspendarea cursurilor daca 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei - n.red.). Se vor inchide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar pot decide acest lucru."

Sorina Pintea a amintit ca "suntem in plin sezon gripal, ca in fiecare an in aceasta perioada. Am avut doua saptamani cu caracter epidemic. Conform specialistilor, suntem in pragul unei epidemii."

"In fiecare an, in aceasta perioada are loc o circulatie a virusului gripal. Eu nu cred ca trebuie sa facem din asta un caz special", spune ministrul Sanatatii, adaugand ca cel mai bun lucru care se poate face in aceasta situatie este respectarea recomandarilor specialistilor in acest caz. Sorina Pintea a subliniat ca "nu este o surpriza ca in fiecare iarna avem gripa".

Citeste si:
Ambasadoarea Franţei: Să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne...
Ambasadoarea Franţei, Michele...

Sursa foto: Shutterstock / Beenicebeelove

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Sorina Pintea nu scapă de controlul judiciar
Setari Cookie-uri