Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, in contextul in care ministrul Sanatatii a declarat epidemie de gripa, ca se pot suspenda cursurile scolare doar acolo unde este cazul.

"Acolo unde este cazul se pot suspenda cursurile", a declarat Andronescu intr-o interventie la Digi24. Intrebata cine decide daca nu se mai tin cursuri, ministrul Educatiei a raspuns ca Inspectoratul Scolar cu directiile sanitare.

Cu privire la absenteismul din scoli, Andronescu a precizat ca se astepta ca numarul copiilor care stau acasa sa fie mai mare.

"Ma asteptam la un absenteism mai mare din cauza ingrijorarilor parintilor. Ieri am avut 500 si ceva de absenti in scoli, la 2 milioane de elevi. Nu vreau sa se considere ca trebuie sa trecem cu usurinta peste absente, insa copiii trebuie sa plece acasa, viata lor este mai importanta", a completat ministrul.

Intrebata daca triajul in scoli ramane valabil, Andronescu a replicat: "Da, sa dea Dumnezeu ca epidemia sa se inchida, desi nu imi pun multe sperante, dar oricum masurile pe care noi trebuie sa le luam zilnic nu trebuie sa renuntam la ele. La ce putem face noi pentru copiii nostri".

Masurile luate dupa ce fetita...
Citeste si: Un copil a murit intr-o fosa septica. Masurile? Dat afara un director

Privind dotarea bailor din scoli cu apa si sapun, Andronescu a precizat ca aceasta este responsabilitatea directorului.

"Inspectorul scolar de la Bucuresti, inspectorul scolar general, doamna profesor Neacsu, cand ne-a raportat situatia, cu asta a inceput: in toate scolile avem apa si sapun. Cred ca responsabilitatea e a directorului de scoala, a profesorilor de acolo, a autoritatilor locale", a explicat ea.

Ministrul a mai afirmat ca le recomanda parintilor sa faca ei primul triaj in ce ii priveste pe copii, atfel incat sa decida daca il trimit la scoala sau nu.

"In primul rand solicitarea noastra e pentru parinti: copilul pleaca dimineata de acasa, parintele il vede: daca este perfect sanatos se duce la scoala, daca da semne ca ceva este in neregula se duce la medic. Primul triaj il face parintele.

In asteptarea Sorinei Pintea,...
Citeste si: Pacienti scosi pe holuri la Fundeni, in asteptarea ministrului Pintea

Si trebuie si triaj la scoala. Scoala ii trimite la doctor pe cei care nu sunt sanatosi. Igiena intima e de asemenea importanta: spalatul pe maini - asta e unul dintre primele lucruri pe care un parinte il invata pe copil. Este important sa inveti sa ai grija de tine", a mai spus Andronescu.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata, ca s-au indeplinit conditiile epidemiei de gripa in Romania, dupa ce s-au inregistrat consecutiv trei saptamani epidemice.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Proiectul Spitalului Regional de Urgente Iasi, pe masa Guvernului