Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, va decide luni daca inceperea anului scolar se amana cu o saptamana. Federatia Elevilor din Romania dezaproba solicitarea venita din partea premierului Viorica Dancila, despre care spune ca face un "un sacrificiu in favoarea firmelor de turism".

"Cand am luat decizia ca pe 9 septembrie sa inceapa scoala, am luat-o in Comisia de Dialog Social si mi se pare firesc sa facem acelasi lucru. Ca urmare, am convocat Comisia pentru luni dimineata”, a spus Ecaterina Andronescu, potrivit edupedu.ro.

Ministrul a explicat ca o astfel de decizie, daca va fi luata, "presupune ca ne ducem o saptamana mai in vara, deci se lungeste anul scolar in luna iunie cu saptamana pe care o retezam in septembrie".

Premierul Viorica Dancila i-a transmis, miercuri, ministrului Ecaterina Andronescu sa ia in calcul inceperea anului scolar de la 16 septembrie. "Va rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, sa luati in calcul inceperea anului scolar de la 16 septembrie. Sunt convinsa ca este inca o masura asteptata de elevii din Romania", a aratat Dancila.

"Guvernul Dancila sacrifica elevii in favoarea patronatelor din turism"

Federatia Elevilor din Romania dezaproba solicitarea premierului Viorica Dancila catre ministrul Educatiei, privind inceperea noului an scolar pe 16 septembrie, ca un "sacrificiu in favoarea firmelor de turism", in ciuda faptului ca data inceperii cursurilor a fost fixata prin ordin de ministru pe 9 septembrie.

"Consideram aceasta propunere ca fiind una absurda si lansata cu total dezinteres fata de elevii din intreaga tara, din urmatoarele considerente: anul acesta, examenele de Bacalaureat si Evaluare Nationala s-au sustinut la finalul lunii iunie, inceputul lunii iulie, in temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afecteaza capacitatea de concentrare a elevilor si poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra indeplinirii adevaratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunostinte al elevilor in mod obiectiv. Avand in vedere faptul ca scoala a inceput pe 12 septembrie in anul scolar 2018-2019, consideram ca este nevoie ca inceputul acesteia sa fie devansat, nu amanat cu inca 4 zile, fapt ce ar putea duce la amanarea cu inca o saptamana a examenelor, astfel creand probleme mari in desfasurarea acestora si in rezultatele elevilor", a transmis Federatia Elevilor din Romania.

FER atrage atentia ca, din cauza volumului mare de programa ce trebuie predata, amanarea inceperii scolii va duce la extinderea perioadei de predare pana pe la jumatatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informatia, din cauza temperaturilor ridicate.

"Mai mult, semestrul 1 al anului scolar 2019-2020 are deja un numar redus de saptamani, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predata, dar si cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grabirea acestor procese, riscand astfel desfasurarea lor intr-un mod deficitar", arata documentul citat.

FER considera, de asemenea, ca modificarea structurii anului scolar dupa ce aceasta a fost decisa in consultare cu actorii educationali, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, unde Asociatia Elevilor din Constanta a solicitat devansarea inceperii anului scolar, "ar fi o masura ce ar arata lipsa de loialitate in comunicarea dintre autoritate si societatea civila". In plus, FER mentioneaza ca inceperea scolii pe 9 septembrie a fost "o masura de compromis", solicitarea initiala fiind ca aceasta sa inceapa pe 1 septembrie, la fel cum se intampla in multe state europene.

"Solicitam, pe aceasta cale, ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu sa respinga propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dancila, si sa ia in considerare inceperea anului scolar la 1 septembrie. Totodata, solicitam prim-ministrului Romaniei sa se preocupe de adevaratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, in schimbul propunerilor cu caracter populist, care dauneaza sistemului de invatamant", a mai transmis FER.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri