Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca programa scolara si curriculumul scolar de la clasele V-VIII vor fi din nou schimbate, "in mod categoric". Intr-un interviu pentru Adevarul aceasta a declarat ca a si vorbit cu specialistii de la Institutul de Stiinte ale Educatiei “ca sa facem o programa profesionista”.

"Am avut o intalnire cu Institutul de Stiinte ale Educatiei si sper sa ma sprijine ca sa facem o programa profesionista. La ciclul primar, se pare ca am reusit sa facem o programa suficient de echilibrata si este apreciata de foarte multi oameni, inclusiv de cei care se uita din afara la sistemul romanesc de invatamant. Daca vom reusi sa facem asta si la gimnaziu si, ulterior, la liceu cred ca este un lucru pozitiv”, a declarat intr-un interviu Ecaterina Andronescu.

Intrebata daca va schimba planurile-cadru pentru gimnaziu si liceu, Ecaterina Andronescu a raspuns: “In mod categoric, da. Trebuie sa aducem programul la 25 de ore pe saptamana. A fost asa in mandatele mele anterioare. N-am inteles de ce a crescut numarul de ore, pentru ca unui copil la 11 ani ii e greu sa faca fata unui program de 32-34 de ore pe saptamana. Care este rezultatul? Il antagonizam pe elev fata de scoala. Aceasta devine o institutie pe care el n-o mai vrea, iar asta nu aduce un beneficiu acumularilor pe care el trebuie sa le faca”.

“In primul rand, insuccesul acesta de la clasa a VIII-a m-a dus cu gandul ca e posibil ca elevii sa nu faca fata programei. Si-atunci, poate cu intelepciune, trebuie sa ne uitam la programa si sa scoatem din ea ceea ce il impovareaza pe elev”, a adaugat Andronescu.

Programa scolara de gimnaziu a fost recent modificata

In 2017, Ministerul Educatiei a aprobat noi programe si curriculumuri pentru clasele V-VIII, care nici nu au apucat sa fie aplicate tuturor anilor gimnaziali.

Concret, la clasa a V-a elevii au invatat dupa programa scolara noua in anul scolar 2017-2018, apoi programa noua s-a aplicat la clasa a VI-a chiar anul acesta scolar, urmand ca elevilor sa li se schimbe continuturile progresiv, pe masura ce trec intr-un nou an scolar pana la finalizarea gimnaziului, in 2020-2021.

Joi, presedintele Iohannis a respins de la promulgare Taierea din pix a orelor de scoala si a avertizat ca ar aduce un val de concedieri printre profesori.

Taierea numarului de ore de scoala la 25 pe saptamana la invatamantul gimnazial este prevazuta si de legea trecuta deja de Parlament la initiativa lui Liviu Pop, cu semnatura Ecaterinei Andronescu, care a fost respinsa ieri de la promulgare de presedintele Klaus Iohannis.

Principalele noutati promise de Ecaterina Andronescu:

  • Containere cu facilitati de grup sanitar pentru elevii care invata in scoli fara toalete. Banii ar urma sa vina de la Ministerul Dezvoltarii
  • Resuscitarea liceelor tehnologice cu promovare slaba intr-o forma de invatamant dual
  • BAC diferentiat (Tehnologic versus National/Teoretic) Ore remediale pentru scolarii care nu fac fata programei chiar din acest semestru
  • Manualele scolare vor fi realizate de editurile selectate in urma inscrierii la licitatia ce va fi lansata de Ministerul Educatiei. Va putea participa inclusiv Editura Didactica si Pedagogica
  • Manualele scolare cu greseli vor fi reeditate
  • Planurile-cadru si programele scolare pentru gimnaziu si liceu vor fi modificate
  • Au fost incluse inca 50 de scoli in programul „Masa Calda“, in acest moment fiind inscrise 100 de scoli in total
  • Profesorii care iau sub 5 la examenul de Titularizare ar putea sa nu mai aiba voie sa predea
  • Cresterea bugetului la Educatie anual cu 15% pana cand se va atinge 6% din PIB
  • Finantarea programului „Scoala dupa scoala“

Sursa foto: Cherries / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri