“Voteaza prioritatile orasului tau!”. Este un proiect in cadrul caruia cetatenii au posibilitatea sa aleaga, dintr-o lista de proiecte, pe cele pe care le considera prioritate pentru localitatea lor. Proiectele sunt selectate de catre experti ai Bancii Mondiale din Strategiile de Dezvoltare Locala ale oraselor care participa la aceasta consultare, respectiv Bucurestiul si cele 40 de resedinte de judet din Romania. Tu ai votat? Daca nu, mai ai timp pana pe 22 martie!
Banca Mondiala si UrbanizeHub in parteneriat cu Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane din Romania (FZMAUR) au supus la vot, in total, 372 de proiecte in valoare de 72 de miliarde de euro.

“Proiectele exista in documentele strategice ale fiecarui oras. (...) Noi am incercat sa le punem impreuna si sa aratam, in mod structurat, problemele oraselor din Romania si care ar fi viziunea lor (a expertilor de la Banca Mondiala -n.r.) de dezvoltare pe termen lung, in functie de nevoile fiecarui oras si cu ajutorul si implicarea cetatenilor”, a explicat pentru wall-street.ro, Gratian Mihailescu, fondator UrbanizeHub, organizatie partenera in proiectul Prioritatile Orasului Tau.

Cum se voteaza? Toti cei interesati trebuie sa acceseze link-ul, sa isi aleaga orasul, si sa ordoneze proiectele propuse in functie de propria viziune.

Ce se intampla cu proiectele care atrag cele mai multe voturi?

“La finalul campaniei, Banca Mondiala va lansa raportul 'Romania Metropolitana' ce va include prima viziune de dezvoltare metropolitana a tarii, rezultatele chestionarului, precum si recomandari de dezvoltare metropolitana adresate autoritatilor publice. (...) Este o desfasurare de forte fantastica aceasta consultare ce are in centrul ei conceptul de guvernare colaborativa. E un efort comun al administratiilor locale sau judetene, al expertilor de la Banca Mondiala, al celor de la Federatia Zonelor Metropolitane si nu in ultimul rand al cetatenilor din orasele respective, ce au votat”, a mai spus Gratian Mihailescu.

Pana acum, aproape 100.000 de catateni si-au votat proiectele considerate prioritare, dar, in mod surprinzator, foarte putini sunt din Bucuresti (desi are o populatie de peste 2 milioane de locuitori). Capitala este abia pe locul 5 la numarul de votanti. In schimb, mai multe voturi au fost exprimate in Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu si Brasov, probabil pentru ca acolo comunitatile urbane sunt mai implicate si mai active in viata orasului, iar procesul de guvernare colaborativa functioneaza mai bine acolo, sustin organizatorii demersului.

Infrastructura de transport, sanatatea si educatiea, primele votate

De unde se iau bani pentru aceste proiecte? Din fonduri europene si de la bugetul de stat. “Este important cum se negociaza viitorul pachet financiar pentru Romania, la nivel de autoritati si Comisie. Este important sa investim mai multi bani in orase decat in capacitate administrativa sau in agricultura. De asemenea, Romania are nevoie de politici urbane gandite pe nevoile regionale si pe nevoile oraselor si tipologia lor variata. Cu cat vom investi mai multi bani in orase (europeni si guvernamentali) cu atat calitatea vietii va creste si cetatenii vor fi mai multumiti”, mai spune reprezentantul organizatorilor.

Potrivit acestuia, toate proiectele sunt cu bataie lunga, macroproiecte de infrastructura pe sanatate si transport sau educatie. “Toate acestea vor putea fi probabil demarate in viitorul exercitiu financiar 2021-2027 sau din fonduri de stat, acolo unde se poate. Trebuie sa gandim pe termen lung si sa stabilim viziunea, ca apoi vor aparea si modalitatile de finantare”.

Totusi, care sunt sansele ca aceste proiecte sa se si realizeze, avand in vedere experienta trista a proiectelor de mare infrastructura din Romania ultimilor ani (ex. Centura Capitalei)? “Este important factorul colaborativ. Trebuie vazut din ce cauza unele proiecte nu se realizeaza si trebuie lucrat la blocaje. Cert este ca bani exista. Mai ales pe infrastructura de transport. Problema e de legislatie probabil, litigii care blocheaza lucrari ani intregi”, sustine Gratian Mihailescu.

Acesta mai spune ca autoritatile locale sprijinit aceasta initiativa si sunt parte a proiectului. In general comunitatile cele mai implicate sunt orasele unde exista un dialog intre administratie si cetatean. Un dialog constructiv. Cluj, Sibiu, Brasov, Oradea. Exista si comunitati mici unde lumea s-a implicat gen Resita, Ramnicu Valcea, Buzau, Giurgiu, Zalau.

“Este un exercitiu democratic unic pentru Romania, acela de a vota prioritatile de dezvoltare ale orasului tau, care responsabilizeaza cetatenii dar si administratia”, apreciaza Gratian Mihailescu.

El considera ca exista o corelatie directa intre nivelul de bunastare dintr-o localitate si gradul de implicare civica, pentru ca, cu cat resursele umane sunt mai calificate, cu atat e mai bine pentru orasul respectiv. Ideea e sa implici acele resurse si sa te bucuri de expertiza lor la nivel de administratie. Asta inseamna colaborare si transparenta din partea administratiei dar si implicare din partea cetatenilor.


Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri