Presedintele Consiliului Judetean Cluj a propus un proiect de buget care marcheaza un record in ceea ce priveste sumele destinate domeniului sanatatii. Astfel, proiectul care urmeaza a fi aprobat in luna aprilie prevede alocarea a 27.067.000 lei pentru finantarea a 14 spitale clujene, suma la care se adauga circa 90 de milioane de lei, bani proveniti de la Uniunea Europeana.Potrivit proiectului, in 2019 sunt prevazuti a fi alocati din bugetul propriu al Consiliului Judetean nu mai putin de 27.067.000 lei pentru finantarea a 14 spitale clujene, suma la care se vor adauga alocari suplimentare ce urmeaza a fi acordate prin intermediul rectificarilor bugetare ulterioare.

Astfel, suma cuprinsa in acest an la capitolul sanatate este cea mai mare din istoria Consiliului Judetean, fiind cu aproximativ 70% (69,5%) mai mare comparativ cu cea alocata in anul precedent si cu nu mai putin de 414% mai mare comparativ cu anul 2017, se precizeaza intr-un comunicat de presa pentru wall-street.ro.

In ceea ce priveste destinatia acestor sume, marea majoritate vor fi directionate inspre dotarea spitalelor cu aparatura medicala ultraperformanta, de ultima generatie, menita sa contribuie esential la salvarea vietii si a sanatatii a numerosi clujeni. In acelasi timp, vor fi alocate sume consistente si pentru finantarea lucrarilor de reabilitare a cladirilor unitatilor medicale, respectiv pentru efectuarea de reparatii la saloanele, laboratoarele, cabinetele si celelalte spatii necesare derularii unui act medical de calitate.

90 de milioane de lei, bani proveniti de la Uniunea Europeana

„Dupa cum am promis, pentru Consiliul Judetean Cluj 2019 e Anul Sanatatii, atat in ceea ce priveste alocarile din bugetul propriu cat si fondurile europene atrase de noi pentru modernizarea infrastructurii medicale din judet. Cifrele vorbesc de la sine iar beneficiile acestor investitii in viata si sanatate vor fi resimtite de clujeni extrem de curand”, a tinut sa precizeze Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Untold 2019: Organizatorii...
Citeste si: Untold 2019: 10.000 de locuri de cazare, disponibile

Alocarea de peste 27 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judetean Cluj urmeaza sa fie completata in acest an si de fonduri europene nerambursabile extrem de consistente, in valoare de circa 90 de milioane de lei (89.605.813 lei), ce se intentioneaza a fi obtinuti prin intermediul a nu mai putin de opt proiecte POR 2014-2020.

Dintre aceste proiecte cu finantare europeana, doua au fost deja castigate iar contractele urmeaza a fi semnate in perioada imediat urmatoare. Acestea vizeaza dotarea Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Copii si a Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta.

Alte sase proiecte se afla in evaluare la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, urmand a fi contractate, cel mai probabil, in a doua jumatate a anului. Acestea privesc finantarea lucrarilor de reabilitare si dotare a ambulatoriilor spitalelor de Recuperare, Boli Infectioase si Pneumoftiziologie, unitati sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Judetean. Mai mult decat atat, in cursul anului 2019 se vor afla in implementare la nivelul judetului Cluj proiecte europene care vizeaza imbunatatirea actului medical si cresterea accesului pacientilor la servicii medicale, in valoare totala de peste 75 de milioane de euro, proiecte la care Consiliul Judetean are fie calitatea de titular, fie cea de partener.

Diverta revine in Cluj cu o...
Citeste si: Diverta revine in Cluj si deschide o librarie intr-un centru comercial

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cele mai active orase din Romania in domeniul IT