Ministerul Sanatatii a anuntat, joi seara, ca au fost stabilite toate persoanele cu care a intrat in contact eleva de la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti care a murit de meningita, fiind vorba despre doua clase de elevi si zece cadre didactice.

De asemenea, MS precizeaza ca persoanelor mai sus mentionate li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica in scop profilactic.

"Inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informati ca la INI Bals este internata o pacienta in varsta de 18 ani care a fost diagnosticata cu meningita meningococica, afectiune care a dus la deces in cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si 10 dintre profesorii unui liceu din Capitala, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica in scop profilactic. Impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie", se precizeaza in comunicatul Ministerului Sanatatii.

O eleva de clasa a XII-a de la Colegiul National „Gheorghe Lazar”, diagnosticata cu meningita, a murit in cursul zilei de joi. Fata de 18 ani a fost internata miercuri seara in spital, dupa ce boala a evoluat foarte rapid, iar tanara a ajuns la Urgente.

Cum se transmite meningita?

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune. In unele cazuri foarte rare, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017 au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri