Vaccinarea reprezinta un pas important in protejarea copilului impotriva unor serii de boli grave si potential letale.

Bebelusii si copiii de pana la 14 ani trebuie sa primeasca vaccinurile incluse in Schema nationala de vaccinare, realizata de Ministerul Sanatatii in fiecare an. Primul vaccin se administreaza in primele 24 de ore de viata ale bebelusului, urmand ca acesta sa fie completat de altele, care se fac fie in maternitate fie la medicul de familie.

Cu toate acestea, vaccinurile din Calendarul National de Vaccinare sunt doar recomandate, pentru ca Romania nu a reusit sa adopte pana in acest moment o lege care sa prevada obligativitatea vaccinarii. Exista un proiect de lege ce prevede sanctiuni pentru parintii care refuza sa isi vaccineze copiii dar, de un an si jumatate, acesta este blocat la Parlament.

Vezi in articol cum arata Schema nationala de vaccinare in acest an si la ce varsta trebuie administrat fiecare vaccin.

Ce este un vaccin?

Vaccinul este un preparat biologic care contine microorganisme omorate sau atenuate, ori fragmente ale acestora. In urma administrarii vaccinului, apare un raspuns imun ( de aparare), care ne protejeaza impotriva bolii produse de microorganismele patogene.

In Romania, vaccinarea bebelusilor se face potrivit Calendarului National de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sanatatii:

I.Vaccinuri care se fac in primul an de viata:

1.Vaccinuri care se fac in maternitate:

 • Vaccinul hepatitic B (Hep B) - se administreaza nou-nascutilor, in primele 24 de ore de viata.
 • Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - se administreaza nou-nascutilor, in primele 2-7 zile de viata. Vaccinarea nu impiedica infectarea, ci progresia catre boala. Reduce riscul de imbolnavire pentru formele grave de tuberculoza, precum Meningita tuberculoasa si Tuberculoza miliara, dar si pentru contactii din focare.

2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:

 • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doza - se administreaza bebelusilor la varsta de doua luni. Bolile impotriva carora ofera protectie: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
 • Vaccinul pneumococic - prima doza - se administreaza bebelusilor la varsta de doua luni. Ofera protectie impotriva urmatoarelor boli: pneumonii, otite, septicemii, meningite pneumococice.
 • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doza - se administreaza bebelusilor la varsta de 4 luni
 • Vaccinul pneumococic - a doua doza - se administreaza bebelusilor la varsta de 4 luni
 • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doza - se administreaza bebelusilor la varsta de 11 luni
 • Vaccinul pneumococic - a treia doza - se administreaza bebelusilor la varsta de 11 luni
 • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doza - se administreaza bebelusilor la varsta de 12 luni. Bolile impotriva carora ofera protectie: rujeola, rubeola, oreion.

II.Vaccinuri care se fac dupa primul an de viata:

 • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - a doua doza - se administreaza copiilor intre 5 ani si 7 ani
 • Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI - se administreaza copiilor la varsta de 6 ani. Bolile impotriva carora ofera protectie: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita.
 • Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI - se administreaza copiilor la varsta de 8 ani
 • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulti - se administreaza la 14 ani

In legatura cu vaccinurile obligatorii, Ministerul Sanatatii face o serie de precizari. Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus in calendarul national de vaccinare in functie de fondurile disponibile.

Copiii cu varsta de 6 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI, iar cei care nu au in antecedentele vaccinale o doza de DPTa vor fi vaccinati cu DTPa-VPI.

Copiii cu varsta de 8 ani care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI (copiii care nu au fost scolarizati in clasa pregatitoare).

De asemenea, Ministerul Sanatatii recomanda si o serie de vaccinuri optionale:

 • Rotaviral

Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejeaza impotriva diareei produsa de rotavirus. Se administreaza oral, doua sau trei doze incepand cu primele sase saptamani de viata, cu interval de cel putin 30 de zile intre doze.

 • Varicelic

Este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care ne protejeaza impotriva varicelei, boala cunoscuta popular sub numele de „bubatul mare” sau „varsat de vant”. Se fac doua doze de vaccin, la distanta de sase saptamani. Se administreaza injectabil, subcutanat, adultilor si copiilor, incepand cu varsta de noua luni.

 • Meningococic

Vaccinul Meningococic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). In functie de tipul de vaccin, se administreaza una sau mai multe doze, la varste diferite.

 • Hepatitic A

Vaccinul hepatitic A se administreaza intr-o singura doza, cu revaccinare la sase-12 luni. Protejeaza impotriva Hepatitei A (boala mainilor murdare).

 • HPV

Vaccinul HPV, bivalent, tetravalent si nonavalent, se face intramuscular. Optim, se administreaza intre doua sau trei doze, intre noua si 26 de ani. Se poate face si mai tarziu, la recomandarea medicului.

Protejeaza impotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejeaza si impotriva condilomatezei acuminate (vegetatii veneriene).

Costul vaccinurilor obligatorii din Calendarul National de Vaccinare este suportat de stat, insa nu putine au fost momentele in care, din lipsa stocurilor la maternitati sau la medicii de familie, parintii au fost nevoiti sa achizitioneze produsele pentru vaccinul micutilor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri