Noi detalii despre campania de vaccinare au fost dezvăluite de către coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță. Acesta a precizat că platforma de vaccinare va suferi modificări, astfel încât să putem ști, cu aproximatție, când și cu ce vaccin am putea fi imunizați. Aceste detalii vor fi vizibile în platformă începând cu 1 aprilie.

Dr. Gheoghiță a indicat câțiva pași importanți care vor ajuta la derularea mai rapidă a campaniei de vaccinare, după cum urmează:

  • începând cu 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare va avea afișat tipul de vaccin cu care imunizează populația.
  • începând cu 1 aprilie, românii vor putea vizualiza un timp estimativ al programării la vaccinare.

”Timpul acesta poate varia. Spre exemplu, dacă după ce ne-am trecut pe lista de așteptare, mai apar persoane din etapa a doua de vaccinare, aceștia din urmă vor fi imunizați cu prioritate”, a precizat dr. Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

  • începând cu 6 aprilie, va fi crescută capacitatea de vaccinare a centrelor de la 60 la 90 de persoane pe zi, în timpul de lucru de 12 ore.
  • începând cu 13 aprilie, 125 de noi centre vor fi deschise, centre în care va fi administrat vaccinul Pfizer. Acestea vor deschise în județele care înregistrează o rată mare de infectare, potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul campaniei.
  • tot din luna aprilie, vor fi operaționalizate și mobilizate centrele mobile de vaccinare.

”Echipele mobile se vor deplasa în localitățile defavorizate și în cele din mediul rural, unde nu există medic de familie. În prezent, sunt centralizate datele în acest sens”, a mai spus Gheorghiță.

  • tot din luna aprilie va începe includerea medicilor de familie în campania de vaccinare.

”Vaccinarea va avea loc în cabinetele medicilor de familie. Acestea nu vor intra în platformă, medicii de familie se vor ocupa de programări și vaccinare și în cadrul cabinetului. Am trimis la DSP-uri înștiințare pentru a analiza disponibilitatea medicilor de a vaccina”, a precizat coordonatorul campaniei.

În ce județe sunt cei mai mulți înscriși pe lista de așteptare

Un număr de 447.420 de oameni sunt înscriși pe listele de așteptare la vaccinare. Dintre aceștia, 35% sunt persoane cu boli cronice sau cu vârste peste 65 de ani, iar 8,1% sunt cei din domenii esențiale.

București, Cluj, Prahova, Ilfov, Brașov și Sibiu sunt județele în care sunt cei mai mulți oameni înscriși pe listele de așteptare.

În prezent, sunt deschise 779 de centre de vaccinare, cu 963 de fluxuri. Dintre acestea, 515 administrează Pfizer, 76 sunt dedicate Moderna și 188 vaccinează cu AstraZeneca.

Nu în ultimul rând, peste 1 milion de români sunt programați la vaccinare.

Sursa foto: Facebook/ Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri