Statele UE, obligate sa limiteze folosirea grasimilor responsabile de zeci de mii de decese anual

Decizie istorica a Comisiei Europene: Statele membre, obligate sa limiteze acizii trans din alimente - cele mai nocive grasimi, responsabile de zeci de mii de decese anual. Concret, regulamentul CE prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grasime din continutul produselor alimentare.

Acizii trans sunt cele mai nocive grasimi din alimente, considerate responsabile pentru declansarea unor afectiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piata dupa data de 1 aprilie 2021.

Masura vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata sau supele la plic, scrie Hotnews.


Acizii grasi trans nesaturati (AGTN) sunt cele mai nocive grasimi din alimente - sunt substante obtinute pe cale industriala, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.

Acizii trans din alimente sunt considerati responsabili pentru declansarea unor boli ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer si Alzheimer.

In tara noastra, se estimeaza ca alimentele bogate in acizi trans duc la aparitia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de romani.

Masura luata de Comisia Europeana vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Regulamentul CE devine obligatoriu in toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2021. Dupa aceasta data, introducerea lor pe piata va fi interzisa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Bulgaria: nutritionistii cer interzicerea vanzarii de margarina
Setari Cookie-uri